Proprietarii de animale, care locuiesc la bloc, ar putea primi o lovitură dură după ce o sentință judecătorească a interzis creșterea acestora în apartamente. Hotărârea aparține unei instanțe din țară și, așa cum se întâmplă de obicei, va deveni un precedent.
În România nu există o lege care să reglementeze clar creșterea animalelor de companie (câini și pisici) la bloc, însă există hotărâri de consiliu local care prevăd că acestea nu trebuie să deranjeze vecinii. De aceea, potrivit acestor hotărâri, cei care vor să crească astfel de animale de companie trebuie să aibă acordul vecinilor.
La Curtea de Apel Timiș a fost soluționată, recent, o astfel de cauză în care proprietara unui apartament a contestat în instanță hotărârea de consiliu potrivit căreia ar avea nevoie de acordul vecinilor. Instanța de fond i-a dat dreptate, inițial, însă, sentința civilă a fost atacată la Curtea de Apel, care a stabilit definitiv că cei ce doresc să dețină animale de companie în apartamente trebuie să obțină în prealabil acordul vecinilor.
Sentința civilă va fi un precedent în ceea ce privește astfel de situații și va putea fi invocată ori de câte ori vor fi dezbătute astfel de cauze în instanță. Altfel spus, dacă doriți să vă luați un câine în apartament iar vecinii nu sunt de acord, va trebui să vă luați gândul de la el, altfel riscați să ajungeți la instanța de judecată.
La instanțele din Constanța au fost înregistrate, în trecut, diverse cauze în care oamenii își reclamau vecinii care dețineau animale gălăgioase în apartamente, pe motiv că, în lipsa stăpânilor, patrupedele urlau toată ziua, până la revenirea stăpânilor acasă, fapt care era deranjant pentru ceilalți locatari.
La Arad există taxa pe câine
Proprietarii animalelor de companie dintr-un bloc arădean au rămas șocați după ce au fost anunțați că trebuie să achite suma de 300 de lei lunar pentru fiecare patruped pe care îl dețin.
Din cei 100 de propietari ai blocului B 2-1, situat pe strada Patria din municipiul Arad, doar trei dețin câte un câine