Responsabilitatea fata de resursele naturale reprezinta mai mult decat simplul gest personal al cuiva de a recicla hartia sau plasticul. Putini sunt constienti ca tot ceea ce ii inconjoara face parte dintr-un vast ecosistem: casele in care traim, hainele pe care le imbracam, alimentele pe care le consumam…
Se vorbeste adesea despre „case ecologice”, dar multi considera ca acest lucru inseamna doar niste locuinte care sa ne ajute sa traim natural, mai sanatos, in interiorul lor. Asa sa fie?
Obiectele aparent „fara viata”, cum sunt si cladirile, influenteaza mediul biologic si functioneaza dupa aceleasi principii ca un ecosistem: consuma ceva din natura si produc ceva ce reintra in natura. Influenteaza viata si clima. O cladire e un ecosistem la un nivel complex si datorita faptului ca ea intretine viata sau activitatea umana, e consumatoare de resurse nu doar pentru a fi ridicata, ci si pe durata existentei ei sau dupa demolare. Iata de ce proiectarea de constructii este privita, astazi, ca un act de responsabilitate fata de mediu si de viitorul acestuia. De la exploatarea resurselor, la transportul lor, la fabricarea de materiale de constructie, pana la santierul care polueaza, apoi de la apa si energia consumata de o casa la reziduurile menajere evacuate dintr-o locuinta, pana la, in fine, ce se intampla cu materialele de constructie dupa demolare… orice gest are implicatii, mai mici sau mai mari, la nivel global.
Case „responsabile” cu mediul
Paradoxal, etimologic, termenul „ecologic” e legat de locuinte si inseamna chiar stiinta studierii habitatului (eco = casa si logos = stiinta). Dar ecologia nu se refera numai la case, ci e un domeniu vast, care studiaza interactiunea intre organisme, plante si mediul in care traiesc. A trai natural este un deziderat uman, insa trebuie sa devenim constienti si ca suntem intr-un continuu schimb cu mediul inconjurator: ce luam din natura si ce punem in ea are efecte pe termen lung.
Se spune, de pilda, despre o casa din lemn ca este „ecologica”. Insa lemnul e o resursa pretioasa nu doar pentru locuintele noastre: arborii influenteaza aerul pe care il respiram, clima, previn alunecarile de teren, mentin viata a numeroase fiinte de pe fata pamantului. Iar lemnul este o resursa greu regenerabila, dureaza zeci de ani pana ce un arbore ajunge la maturitate. Exploatarea iresponsabila a copacilor ar duce in scurt timp la dezechilibrul ecosistemului planetar. Nu cumva trebuie indeplinite mai multe conditii pentru ca o casa sa fie pe drept cuvant ecologica?
O casa „verde” este…
Necesitatea de se a construi cat mai mult si mai repede, dar cu minim de resurse si minim de impact asupra mediului, a condus la stabilirea la nivel international a catorva principii de baza, de respectat pentru ca o casa sa poata fi numita cu adevarat „verde”. O astfel de casa trebuie:
• sa reduca risipa, poluarea si sa nu degradeze mediul – acesta este un concept care se ia in calcul inca din faza de proiectare, estimandu-se inclusiv risipa de materiale, energie si apa in timpul construirii casei si, de asemenea, poluarea pe care o implica transportul materialelor sau santierul propriu-zis. In acest sens, materialele prefabricate se dovedesc mult mai de dorit decat cele prelucrate sau realizate pe santier.
• sa foloseasca eficient energia, apa si alte resurse – peste 80% dintre emisiile daunatoare mediului ce provin de la o cladire sunt cauzate de energia consumata in timp ce aceasta este locuita. Ideal este sa se poata apela la surse de energie alternativa, panouri solare, instalatii eoliene etc., iar responsabilitatea consumului le revine locatarilor. Dar si detalii aparent minore pot influenta consumul de energie, iar in acest caz proiectantul este cel responsabil: orientarea casei in functie de pozitia soarelui, de anotimpuri, dimensiunile ferestrelor, termoizolatia adecvata etc. (pana si culorile in care sunt vopsiti peretii exteriori au efect asupra consumului de energie al unei unitati de locuit).
• sa protejeze sanatatea celor care o locuiesc sau productivitatea celor care lucreaza in ea – materialele din care e alcatuita casa trebuie sa aiba cat mai putine emisii toxice, sa asigure un mediu confortabil, bine izolat termic, hidro si fonic, care sa mentina o umiditate adecvata a aerului din interior, vara – racoare si iarna – caldura, intr-un mod natural.
Din acest punct de vedere, lemnul, caramida, chirpiciul, piatra sunt materialele preferate de constructie, pentru ca asigura atat un aer sanatos la interior, cat si confort, fiind in acelasi timp cele mai putin poluante pentru mediu.
Totusi, pentru ca ele reprezinta o resursa naturala greu regenerabila si date fiind celelalte cerinte de mai sus pentru o casa ecologica, unii constructori au cautat alternative pentru a reduce exploatarea acestora. In cazul cladirilor cu totul din lemn, de pilda, consumul de material ar fi mult prea mare pentru o singura locuinta. Alternativa cea mai potrivita a fost considerata construirea de case pe structura metalica: otelul inlocuieste cu succes lemnul din structura de rezistenta, in timp ce structura peretilor si finisajele sunt fabricate din lemn. Cu toate ca fabricarea otelului presupune un consum ridicat de energie, structurile metalice pot fi precis realizate, nu ca in cazul lemnului, in care taierea pe dimensiuni (in fabrica sau pe santier) duce la pierderi de material. In plus, otelul poate fi mai usor de refolosit si reciclat in alte constructii.
De asemenea, in ce priveste instalarea unor panouri solare, de pilda, cheltuielile initiale sunt adesea foarte mari, insa estimarea in perspectiva a economiilor nu doar financiare, ci si a protectiei fata de mediu astfel realizata se dovedeste mult mai indicata.
Dar si o casa in intregime metalica poate fi, la o adica, o solutie „eco”, daca este facuta din containere vechi, ce sunt astfel reciclate. Cu izolatiile adecvate, astfel de containere pot alcatui niste case foarte rezistente, flexibile si care se pot adapta celor mai moderne cerinte de design si finisaj.
Intr-un final, construirea unei case „verzi” se dovedeste a fi legata de o foarte atenta planificare a tuturor detaliilor de constructie, inca din faza de proiectare. Desi pare dificil la o prima vedere sa se evalueze si sa se ia in seama toti parametrii de mai sus, chiar si la noi in tara exista deja o serie de reglementari si normative specifice pentru realizarea de constructii pasive: adesea, casele eco ajung in final la costuri mai reduse de constructie, in timp ce costurile de intretinere pe durata vietii sunt oricum scazute, deoarece sunt prevazute ca atare din start. Cererea de case ecologice este la noi in continua crestere: pe langa avantajul ca ofera posibilitatea unei vieti sanatoase, aceste case sunt si extrem de versatile, putand fi pozitionate si integrate in cele mai diverse medii sau avea cele mai variate functiuni si design. Iar, in plus, pentru realizarea lor exista mai multe potentiale sisteme de construire: fie traditionale, fie moderne, care demonstreaza ca se poate trai ecologic inclusiv la nivel low-cost.
Daca vreti sa va ridicati o casa cu adevarat ecologica nu uitati, deci, ca va trebui sa va ganditi pe termen lung inca din faza de proiectare: discutati cu executantii pentru a obtine maximul de potential de pe terenul pe care il aveti la dispozitie, dar aflati si care sunt cele mai economice si protectoare cu mediul materiale de constructie. Nu uitati de evaluarea consumului de energie ulterior: folositi la maximum orientarea catre soare pentru a asigura cat mai multa lumina si caldura naturala in anotimpurile reci sau pentru a proteja de intemperii, cat mai mult, locuinta; cautati alternative naturale la consumul de lemn, gaze sau energie electrica; protejati sanatatea si confortul celor de la interior cu ajutorul celor mai bune termoizolatii si hidroizolatii. Estimati impreuna cu specialistii toate chestiunile legate de consumul de apa sau de evacuarea reziduurilor menajere. Și nu uitati ca, intr-un final, o casa functioneaza ca un adevarat organism viu: ia ceva din mediu si pune alte lucruri inapoi in mediu, iar modul in care este construita e la fel de important ca si stilul de viata al celor care o locuiesc.