hainedevis.ro

- Advertisement -


Cele mai mari scumpiri din ultimii 13 ani. Mâncarea va deveni un lux!

0
farmec.ro - Livrăm frumusețe!

ADS-*

Urmează o perioadă foarte dificilă în toată Europa. Datele sunt înfiorătoare. Se anunță scumpiri istorice și prețuri astronomice la alimente. Inflația riscă să atingă niveluri record în contextul în care costurile la îngrășământ cresc pe zi ce trece. Este vorba despre indicatori de referință care arată cele mai ridicate scumpiri din ultimii 13 ani.

Criza gazelor naturale a pus multe fabrici de îngrășăminte pe bază de azot să reducă sau să stopeze pentru o perioadă producția. Într-o astfel de situație se află cel mai important producător european de chimicale, grupul german BASF SE, precum și firme precum Yara International ASA din Norvegia.

Grupul Fertilizers Europe a tras semnale de alarmă în acest sens, subliniind că gazele naturale reprezintă 80% din costul producției de îngrășăminte, iar prețurile actuale sunt de patru sau de cinci ori mai scumpe decât nivelul normal. Mai mult decât atât, prețul compusului chimic din care se produce îngrășământul pe bază de azot a înregistrat cea mai mare scumpire din ultimii 13 ani.

UE se va confrunta cu o criză amploare

În Europa, prețul îngrășămintelor va crește și mai mult. Agenția de știri americană Bloomberg a atras atenția că fenomenul ar putea conduce la o explozie a inflației în contextul în care prețul amoniacului a urcat la 910 dolari/tonă. Vorbim despre cea mai mare scumpire din ultimii 13 ani de zile.

În America de Nord, prețul de referință la îngrășăminte a înregistrat o majorare cu 0,4%, vineri, 29 octombrie, adică până la 1.017,87 dolari pentru o tonă scurtă (907,185 kg). Alexis Maxwell, analist la Green Markets, a precizat că fermierii americani și-au redus deja cantitatea de îngrășăminte pe care o folosesc. Retailerii achiziționează, de asemenea, doar cantități de care au neapărată nevoie în viitorul apropiat.

Urmează scumpiri majore la alimente

Fermierii și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la insuficiența îngrășămintelor la primăvară. Analistul citat este de părere că „goana după îngrășăminte” la începe, probabil, din luna februarie.

În aceste condiții, Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial de grâu și important furnizor de orz, se va confruntă cu o amploare a crizei. Reducerea producției de cereale nu este deloc o soluție, iar fenomenul ridică noi îngrijorări cu privire la scumpirea alimentelor.

„Preţurile din restul lumii vor scădea până la nivelul din SUA sau preţurile din SUA vor creşte pentru a ajunge la cele din restul lumii? (…) Momentan, aşteptăm şi vedem”, a spus Alexis Maxwell.

chilipirul-zilei.ro/

- ADS -

Vizualizari: 47
Sursa: evz.ro
Spune ce crezi