CONDAMNAREA LA CEDO NU POATE FI EVITATA – Fabulos: Doua complete nelegale au condamnat-o pe Udrea

0

CONDAMNAREA LA CEDO NU POATE FI EVITATA – Fabulos: pe toata durata procesului “Gala Bute”, Elena Udrea si ceilalti inculpati au fost judecati doar de complete nelegale. Daca in apel Udrea a fost judecata de un Complet de 5 nelegal compus pe motiv ca nu toti membrii au fost trasi la sorti, la fond Udrea a fost judecata de un complet nelegal pe motiv ca nu era specializat in materia coruptiei asa cum cerea legea. Ca tacamul sa fie complet: Udrea a fost condamnata de o judecatoare fara juramant

Se anunta o noua condamnare a Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Se va intampla din cauza gravelor nelegalitati comise in serie in celebrul dosar “Gala Bute”, in care Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani inchisoare cu executare. Un dosar in care, pe toata durata procesului, Udrea si ceilalti inculpati au fost judecati doar de complete nelegal compuse.


Asa cum deja se cunoaste, saptamana trecuta, in 7 aprilie 2022, judecatorii Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu din Completul de 5 judecatori ICCJ, cu opinia contrara a judecatoarei Hermina Iancu, au respins contestatia in anulare formulata de Elena Udrea si au mentinut condamnarea acesteia la 6 ani inchisoare cu executare in dosarul “Gala Bute”. Solutia a fost data cu incalcarea grava a Constitutiei Romaniei, prin neaplicarea Deciziei 685/2018 a Curtii Constitutionale , care a stabilit ca toate condamnarile dispuse in apel de Complete de 5 judecatori constituite nelegal – prin faptul ca nu toti membrii au fost trasi la sorti asa cum cerea legea – sa fie desfiintate, iar apelul rejudecat (in dosarele care la momentul pronuntarii deciziei CCR se aflau pe rol sau in faza cailor extraordinare de atac). Aspectul privind neaplicarea Deciziei nr. 685/2018 a CCR in cazul Elenei Udrea si practic a mentinerii unei condamnari dispuse de un complet nelegal a fost deja explicat de Lumea Justitiei, pe parcursul ultimelor zile.

 

Doua complete nelegale au condamnat-o pe Udrea

 

Interesant este ca Elena Udrea a fost condamnata nu doar in apel de un complet nelegal constituit, ci si la fond. In 28 martie 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie pronunta sentinta in dosarul “Gala Bute”. La acea data, completul de 3 judecatori ICCJ format din Angela Dragne, Leontina Serban si Florentina Dragomir au hotarat condamnarea Elenei Udrea la 6 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu. Problema e ca sentinta de condamnare de la fond a fost dispusa de un complet nelegal constituit. Mai exact, acesta nu era unul specializat in solutionarea faptelor de coruptie, asa cum cerea art. 29 alin. (1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

 

Nelegala compunere a completului de 3 judecatori care a condamnat-o la fond pe Elena Udrea in dosarul “Gala Bute” a fost confirmata de Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 417 din 3 iulie 2019, prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, conflict cauzat de refuzul instantei supreme de a aplica legea referitor la constituirea completelor specializate in solutionarea faptelor de coruptie asa cum cerea art. 29 alin. (1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptieConcret, CCR a stabilit ca in perioada 21 aprilie 2003 – 22 ianuarie 2019, instanta suprema a incalcat legea si exigentele statului de drept, refuzand sa formeze complete specializate in fapte de coruptie. Or, Elena Udrea a fost condamnata la fond in “Gala Bute”, in martie 2017, deci in perioada in care CCR a indicat ca ICCJ nu a respectat legea, sentinta mentinuta apoi in apel fiind pronuntata de catre un complet nespecializat in fapte de coruptie, asadar constituit nelegal. Drept urmare, arata CCR, incalcarea legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta. Cu alte cuvinte, sentinta de condamnare de la fond trebuia desfiintata fiind pronuntata de un complet nelegal intrucat nu era specializat in materia coruptiei, asa cum cerea Legea 78/2000, iar dosarul rejudecat de la zero.

 

De aceea, incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta. (…) Curtea nu poate decat sa constate ca prin neconstituirea completurilor specializate in domeniul judecarii, in prima instanta, a infractiunilor reglementate de Legea nr.78/2000 Inalta Curte de Casatie si Justitie a incalcat prevederile art.29 din Legea nr.78/2000, astfel incat completurile care s-au considerat competente sa judece astfel de cauze nu au fost constituite potrivit legii, nesocotindu-si misiunea constitutionala. (…) In consecinta, judecarea in prima instanta a cauzelor subsumate Legii nr.78/2000 aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie de catre completuri de judecata nespecializate prin translarea proprio motu de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a acestei competente de judecata catre completurile cu competenta generala reprezinta, in principal, un act de opunere la lege, ceea ce inseamna ca, sub aspectul judecarii in prima instanta a infractiunilor prevazute de Legea nr.78/2000, completul astfel rezultat nu a fost stabilit prin lege, ci prin vointa contra legem a puterii judecatoresti, reprezentata, in cazul de fata, de Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a explicat CCR .

 

 

Udrea, condamnata de o judecatoare fara juramant

Si ca tacamul sa fie complet, dupa ce ca Udrea a fost condamnata consecutiv de doua complete nelegal constitutie, asa cum a statuat Curtea Constitutionala, una dintre condamnarile din “Gala Bute” a fost pronuntata de o judecatoare care nu a depus juramantul de judecator. Este vorba despre judecatoarea Florentina Dragomir, cea care a facut parte din completul de 3 judecatori care a condamnat-o la fond pe Udrea in dosarul “Gala Bute”.

 

Dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate, Florentina Dragomir (astazi aflata la pensie) nu a depus niciodata juramantul in functia de judecator. Informatia a fost confirmata de CSM, care a transmis Luju ca in evidente se regaseste doar juramantul depus de Dragomir ca procuror, inainte sa fie eliberata din functie si apoi numita in functia de judecator“Va comunicam ca in evidentele referitoare la cariera doamnei judecator Florentina Dragomir se regaseste numai juramantul depus de doamna judecator la numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti”. Iar nedepunerea juramantului de judecator echivaleaza, credem noi, cu nulitatea hotararilor pronuntate de respectivul judecator.

 

In concluzie avem urmatoarea situatie:

 

-Elena Udrea a fost condamnata la fond in dosarul “Gala Bute” de un complet de 3 nelegal constituit, pe motiv ca nu era specializat in solutionarea dosarelor de coruptie, asa cum cere Legea 78/2000 (realitate constatata de Decizia 417/2019 a CCR);

-Elena Udrea a fost condamnata in apel in dosarul “Gala Bute” de un complet nelegal constituit, pe motiv ca nu toti membrii acestuia fusesera trasi la sorti, asa cum cerea legea (realitate constatata de Decizia 685/2018 a CCR);

-Elena Udrea a fost condamnata la fond de o judecatoare care nu avea depus juramantul de judecator (aspect confirmat de CSM).

Credeti ca va scapa Romania fara o condamnare la CEDO?

52 afisări
Sursa: luju.ro
Spune ce crezi
hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*