Curtea Constituțională a Coreei de Sud a menținut o lege care interzice relațiile gay în armată și a spus că relațiile între persoane de același sex ar putea dăuna pregătirii trupelor pentru luptă și ar putea submina disciplina. Activiștii LGBTQ+ au numit decizia un regres pentru drepturile comunității, transmite BBC.
Cu toate acestea, raporturile între persoane de același sex între civili nu sunt o crimă.
Serviciul militar este obligatoriu în Coreea de Sud, toți bărbații apți de muncă cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani trebuie să servească timp de aproximativ 20 de luni.
Activiștii au condamnat hotărârea, spunând că alimentează violența și discriminarea împotriva soldaților gay.
Interdicția „a instituționalizat discriminarea, a consolidat dezavantajele sistematice cu care se confruntă persoanele LGBT și a riscat să incite sau să justifice violența împotriva acestora, atât în interiorul armatei, cât și în viața de zi cu zi”, a declarat Boram Jang, cercetătorul Amnesty International în Asia de Est, într-un comunicat.
Instanța, printr-un vot de cinci la patru, a decis că articolul 92-6 din actul penal militar este constituțional.
Actul nu se referă în mod explicit la actul sexual între persoane de același sex, dar interzice „actul anal” sau „orice alt act indecent” în timpul serviciului. A fost pentru a patra oară din 2002 încoace când instanța a menținut legea, care presupune o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.
„Lumea a avansat către eliminarea discriminării LGBTQ+, dar mințile judecătorilor constituționali nu au făcut niciun pas înainte”, a declarat șeful Centrului pentru Drepturile Omului Militar din Coreea, Lim Tae-hoon, într-un comunicat.
Homosexualitatea poate să nu fie ilegală în Coreea de Sud – din 2003 nu mai este clasificată drept „dăunătoare și obscenă” -, dar discriminarea rămâne larg răspândită.
Căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută, iar homosexualitatea este uneori văzută ca o dizabilitate sau chiar o afecțiune medicală în Coreea de Sud.