La nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), incidentele de integritate au scăzut în 2017 cu 38 la sută, trendul faptelor de corupţie fiind unul descendent, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), comisar-şef Octavian Melintescu.
Acesta a participat, luni, la Râmnicu Vâlcea, alături de oficialităţile judeţului şi de şefii Poliţiei Vâlcea, la vernisajul unei expoziţii de pictură şi desene, organizate de Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vâlcea cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie – sărbătorită în fiecare an pe 9 decembrie.
„Paradoxal, şi mă refer strict la nivelul MAI, se înregistrează o scădere – şi vorbesc aici având ca bază date statistice atât ale noastre, cât şi ale parchetelor şi mai ales ale instanţelor de judecată, în 2017, în urma evaluărilor ce au fost făcute la nivelul ministerului, incidentele de integritate au scăzut cu 38 la sută. Este o cifră care ne dă speranţă că activităţile preventive asigură un trend descendent al faptelor de corupţie şi asta ne dorim în continuare”, a declarat Melintescu.
Reprezentantul DGA a precizat însă că deşi corupţia este în scădere, reprezintă în continuare „un fenomen îngrijorător” atât în ţară, cât şi la nivel internaţional, printre măsurile de combatare luate de MAI fiind şi înfiinţarea, din acest an, a unei clase speciale pentru ofiţerii anticorupţie în cadrul Academiei de Poliţie din Bucureşti. Aceasta are 15 studenţi, selectaţi dintre cei mai buni care au intrat în 2017 în Academie.
„Acest fenomen afectează grav evoluţia societăţii în ansamblu şi printre măsurile pe care am considerat că este necesar să le luăm a fost şi aceea a specializării celor care lucrează în cadrul structurii şi ne bucurăm că, începând din acest an – 2018, avem această clasă. Pentru noi, ca instituţie, ea reprezintă pregătirea viitorilor ofiţeri anticorupţie care vor desfăşura activităţi atât pe linie preventivă, cât şi pe linie de combatere a faptelor de corupţie şi cred că suntem cu toţii de acord că profesionalismul trebuie să primeze în cadrul Direcţiei. (…) Cu siguranţă că principalul argument care a stat la baza înfiinţării acestei clase este cel al profesionalizării, al profesionalismului şi al faptului că pentru a avea funcţionari cu pregătire desăvârşită trebuie să fie şcolarizaţi suplimentar”, a adăugat directorul adjunct al DGA.
Expoziţia organizată de Serviciul Judeţean Anticorupţie este intitulată „9 Decembrie în imagini” şi a fost deschisă la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, cuprinzând câteva zeci de picturi şi desene realizate de elevi din toată ţară la diverse evenimente organizate de DGA pe tema luptei împotriva anticorupţiei şi va fi deschisă până pe 9 decembrie. Pe durata expoziţiei, la Bibliotecă vor fi prezenţi şi ofiţeri din cadrul SJA Vâlcea pentru a oferi vizitatorilor informaţii despre ce este corupţia şi cum poate fi ea prevenită. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)