Un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu 8 clase, fără loc de muncă, și cu o condamnare pentru infracțiuni la regimul rutier s-a recomandat polițist la Serviciul de Informații și Protecție Internă și la Direcția de Operațiuni Speciale și a participat alături de polițiștii reali din Ploiești la anchete, razii rutiere, cercetări la fața locului, inclusiv la paza secțiilor de vot fără să dea nimănui de bănuit că este doar un escroc.
Mai bine de un an și jumătate, individul, caracterizat drept „mitoman iscusit”, s-a infiltrat în rândul polițiștilor din aproape toate structurile Poliției Prahova care i-au permis să audieze martori, să legitimeze și să percheziționeze șoferi și chiar să aibă acces la documente nedestinate publicității.
„În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de politie din cadrul I.P.J Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia cã este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale ori SIPI (Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne)
Costin Oprea a fost prins în cele din urmă, după ce o persoană l-a reclamat la poliție pentru înșelăciune iar pe 21 august 2024, Judecătoria Ploiești a emis mandat de arestare preventivă pe numele escrocului, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale în formă continuată.
Falsul polițist avea pistol Glock, stație Motorola și lampă stroboscopică pe mașină
Costin Oprea și-a construit strategia cu multă dibăcie. Și-a cumpărat, fie de pe OLX, fie de pe piața neagră, uniformă de polițist, pistol Glock (despre care procurorul de caz precizează în dosar că nu știe exact dacă este real cu muniție letală sau o copie cu muniție neletală), stație Motorola/Tetra din cele folosite de polițiștii autentici, legitimație de polițist, avea inclusiv lampă stroboscopică montată pe mașină. Echipat astfel, escrocul a reușit să inducă în eroare mulți polițiști din Ploiești, unii dintre ei cu experiență, dar care au ajuns să-i ceară șarlatanului sfaturi sau sprijinul la anumite intervenții.
„Mitomanul iscusit” – caracterizat astfel chiar de către procurorul de caz – se limita doar la acțiunile de stradă ale polițiștilor de la rutieră sau de la ordine publică, dar participa activ la oprirea șoferilor, controlul corporal, cercetări la fața locului și chiar audiere de martori.
„Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive, asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță modelul Motorolla Tetra, model similar cu cele utilizate în Politia Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock„.
Folosindu-se în mod dolosiv de toate aceste mijloace, coroborat cu niște cunoștințe bogate pe care le-a dobândit treptat în ceea ce privește munca de poliție, prin folosirea în mod sistematic de minciuni repetate și credibile cu privire la faptul că desfășoară zilnic activități specifice muncii de poliție judiciară (audieri de persoane, efectuarea de percheziții domiciliare, luarea măsurii reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană, participări la filtre rutiere, luarea unor măsuri de supraveghere tehnică), Oprea Costin a reușit să câștige încrederea persoanelor cu care a interacționat, iar de aici până la înșelarea acestora, nu a mai fost decât un pas”, se arată în ordonanța procurorului de caz.
Șarlatanul a audiat martori într-un caz de furt la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești
În data de 15 aprilie 2024, Costin Oprea s-a implicat în anchetarea unui furt semnalat la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești, constând în cercetări și verificări la fața locului, investigații, precum interogări de persoane, pentru a oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate, se arată în actele dosarului studiate de ziarulincomod.ro.
Anchetatorii precizează că Oprea Costin se împrietenise la cataramă cu un polițist real de la Secția 3 Ploiești, care are nume identic. Cel mai probabil falsul polițist se folosea de numele real al agentului de la secția 3. Ancheta în cauză a scos la iveală faptul că mai mulți polițiști de la secțiile 1 și 3 din Ploiești i-au permis lui Oprea Costin să participe la acțiuni, fiind menționat de procurorul de caz faptul că un agent de la secția 1 i-a cerut ajutorul falsului polițist Oprea Costin să intervină pentru a aplana un conflict spontan iscat în cartierul Bodescu din Ploiești, lucru care s-a și întâmplat.
Extras din dosarul cauzei: „În cursul anului 2023 a mers cu agentul de poliție Gherghiceanu Alexandru din cadrul secției 1 de Poliție la un incident reclamat prin Serviciul 112 în cartierul Boldescu, unde un bărbat de etnie romă cu apelativul de Dantes făcea scandal iar Gherghiceanu Alexandru i-a solicitat sprijinul (n.r.- falsului polițist Oprea Costin), respectiv să-l însoțească la speță, știind că el cunoaște persoanele de la acea adresă. Astfel, a mers împreună cu polițistul Gherghiceanu Alexandru și din discuțiile purtate cu persoanele de la imobilul din cartierul Boldescu a reușit să aplaneze conflictul”.
Toți polițiștii care au interacționat cu Oprea Costin au calitatea de martor cu excepția agentului de la secția 3 cu nume identic, care este acuzat de complicitate de uzurpare de calități oficiale. Audiat în cauză, polițistul de la secția 3 a declarat că nici el nu știa că Oprea Costin nu este polițist real precizând că este de acord cu testarea cu aparatul poligraf pentru stabilirea sincerități celor declarate. Cu toate acestea a fost plasat în control judiciar și suspendat din funcție.
„În fapt, s-a reținut că, la data de 15.04.2024, numitul OPREA COSTIN, cu ocazia intervenției, în calitate de polițist, la sesizarea unei infracțiuni de furt semnalate prin SNUAU 112, în zona Sala Sporturilor Olimpia din mun. Ploiești, jud. Prahova, i-a permis numitului Oprea Costin să desfășoare activități specifice profesiei de polițist, constând în cercetări și verificări la fața loculul, investigații, precum interogări de persoane, pentru a-i oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate”, potrivit ordonanței de reținere.
A oprit un șofer de cinci ori în trafic sub ochii polițiștilor reali
După ce a reușit să se infiltreze în rândul anumitor polițiști din cadrul IPJ Prahova, Oprea Costin nu s-a oprit aici si a trecut la următorul pas, respectiv a început să îndeplinească el însuși acte legate de exercitarea calității de polițist, pe care în mod fals si-a declinat-o în fața cetățenilor de rând cu care a interacționat, acuză procurorii.
Astfel, în toamna anului 2023-primăvara anului 2024 1-a oprit de mai multe ori în trafic pe numitul I. A. A., pe care l-a legitimat, i-a solicitat actul de identitate și actele mașinii pe care le-a analizat, i-a verificat conținutul portbagajului de trusă medicală și stingător, activități specifice muncii de politie rutieră
Toate aceste intervenții le-a făcut îmbrăcat în civil, în timp ce se afla în prezența unor polițiști reali din cadrul IPJ Prahova și după ce și-a declinat în mod fals calitatea de polițist.
Falsul polițist (stânga, în civil) participa alături de polițiștii reali la raziile rutiere. A fost fotografiat inclusiv având în mână un document specific activității polițienești, la care nu trebuia să aibă acces
Amenința copii că le face dosar penal și îi duce la centrul Cireșarii
Totodată, la data de 13.08.2024, Costin Oprea a oprit pe stradă un minor de 13 ani, care ar fi conclus un autoturism fără permis de conducere pe drumurile publice, căruia i-a efectuat un control corporal, l-a introdus în autoturismul său, amenințându-l că-i va face dosar penal și că îl va introduce în centrul DGASPC Cireșarii. Și-a permis chiar să interogheze și rudele băiatului, declinându-și în mod fals calitatea de polițist, potrivit procurorilor.
„În data de 13.08.2024, Oprea Costin (…) a comis un nou abuz, în timp ce s-a dat drept polițist. Din supravegherea tehnică a reieșit limbajul vulgar, total neadecvat utilizat de către Oprea Costin, cât si atitudinea sfidătoare în momentul în care a comis un nou abuz grav, asupra unui minor neidentificat până în prezent, pe care l-a abordat în împrejurări necunoscute pe stradă, în zona străzii Cameliei, pe care l-a amenințat că îl va introduce în centrul DGASPC denumit Cireșarii”, potrivit sursei citate.
La acel moment individul era deja filat de polițiștii autentici care s-au prins după ani de zile că au avut drept partener de serviciu un escroc.
„Infiltrarea acestui infractor în rândul unor polițiști din cadrul IPJ Prahova, îmbrăcați în uniformă, afișarea constantă în prezenta acestora în momentul în care desfășoară activități de serviciu, procurarea și portul la vedere a unei arme (pistol tip Glock), afișarea ostentativă a unei legitimații de poliție și a unei stații Motorola Tetra, utilizate de regulă de polițiști, stăpânirea unor informații vaste legate de munca de politie, i-au creat acestui individ toate premisele necesare să convingă pe toată lumea cu care interacționa, că este polițist”, justifică procurorii modul în care polițiștii reali au fost dus de nas atât de mult timp.
Viață de lux și mașini și vacanțe scumpe
Anchetatorii notează că, deși nu avea un loc de muncă, falsul polițist locuia într-un complex rezidențial de lux, unde un apartament cu două camere se închiriază cu peste 500 de euro pe lună. În plus, închiria permanent mașini scumpe, unele chiar de lux și petrecea vacanțe pe care nu oricine și le putea permite.
„Cu toate că nu deține loc de muncă și surse licite de venit, Oprea Costin a manifestat preponderent un mod de viață luxos, total nejustificat raportat la absenta veniturilor licite, prin aceea că închiria permanent autoturisme, unele chiar de lux de la diverse firme cu specific rent-a car, se afișa des la terase și restaurante, se plimba cu atv-ul la munte pe Valea Doftanei, își permitea să locuiască cu chirie într-un complex de blocuri nou construit (MRS Residence), unde valoarea unei chirii este de peste 500 euro pentru un apartament de 2 camere”, se arată în actele dosarului.
A furat banii și bunurile iubitei sale, studentă la medicină
Oprea Costin a avut două partenere, una medic stomatolog la un spital din Prahova, iar cea de-a doua, studentă la medicină. Se pare că niciuna dintre cele două femei nu știau că iubitul lor nu este polițist și au devenit în timp victimele bărbatului.
Anchetatorii acuză că există indicii că pe una dintre iubite a lăsat-o fără „casa și fără alte bunuri, Iphone 13 Promax și Iphone 15 Pro, pe care acesta le-a vândut ori amanetat”. În plus, bărbatul ar fi reușit să fure din contul tatălui partenerei sale suma de 2000 de euro. Ancheta cu privire la aceste aspecte este în continuare în desfășurare, victimele fiind în momentul de față plecate din țară.
Ziarulincomod.ro va prezenta în curând declarațiile date în fața anchetatorilor de falsul polițist, dar și de polițistul real considerat acum complicele escrocului.
SURSA: ziarulincomod.ro