Gheorghe Burnei, medicul ortoped care este acuzat că ar fi făcut experimente pe copii, a fost ridicat de polițiștii de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Surse din rândul anchetatorilor au precizat, pentru „Evenimentul zilei” că este vorba despre un dosar în care doctorul este acuzat de fapte de corupţie. În alt dosar, chirurgul ar fi cercetat pentru tentativă de omor şi vătămare corporală gravă. Într-un al treilea dosar, este cercetată, in rem, o faptă de omor. Mai multe persoane au fost audiate, sâmbătă, la DGA.
UPDATE 15.30. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a transmis un comunicat în care precizează, aşa cum a anunţat anterior „Evenimentul zilei”, că sunt cercetate 17 fapte de corupţie.
Redăm comunicatul PTB:
„În data de 10.12.2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Serviciului Omoruri – D.G.P.M.B. efectuează 5 percheziţii domiciliare, dintre care una la un spital din municipiul Bucureşti.
Cauza a fost constituită în data de 28 septembrie 2016, ca urmare a unui denunţ, şi vizează la momentul actual săvârşirea a 17 fapte de corupţie, comise în perioada octombrie-noiembrie 2016.
Activităţile în cauză au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Tehnic şi Serviciul Operaţii şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.”
Faţă de acuzaţiile care i se aduc, medicul Ghorghe Burnei a declarat, atunci când a fost adus la Spitalul „Maria Curie”, pentru a-i fi percheziţionat biroul, sigilat de anchetatori:”Niciodată nu am luat bani pentru operaţii”. Doctorul a participat la percheziţiile din biroul său împreună cu avocatul Cristian Ene, cel care îl reprezintă în anchetă, precizează mediafax.ro.Ulterior, Gheorghe Burnei el a fost dus la sediul Parchetului Bucureşti pentru a fi audiat. Procurorii vor decide dacă se impune luare unor măsuri preventive.
UPDATE 13.30. Odată cu trecerea timpului, noi detalii ies la iveală în cazul doctorului Gheorghe Burnei. “În cursul dimineţii, imediat dupa ora şase, la Spitalul “Marie Curie” a avut loc o descindere a inspectorilor de la Direcţia Generala Anticorupţie. Ni s-a înmanat mandatul de percheziţie, aprobarea doamnei judecator, si s-a pus sechestru pe cabinetul domnului profesor Gheorghe Burnei”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului “Marie Curie”, Denis Stanescu, citat de ProTV. Oficialul spitalului a mai adăugat că descinderea a avut loc doar la etajul doi, acolo unde funcţionează clinica de ortopedie iar acţiunea ofiţerilor DGA nu a afectat activitatea spitalului.
Surse judiciare, citate de ProTV arată că pe numele chirurgului Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de acelaşi procurer de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Unul dintre dosare a fost deschis în urma cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au facut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie.
În cursul anchetei, investigatorii DGA l-au supravegheat pe medic si au constatat ca el cerea sume cuprinse intre 1.000 de lei si 1.000 de euro, pentru o o operaţie.
Al doilea dosar al lui Gheorghe Burnei este instrumentat de Parchetul de pe langă Tribunalul Bucureşti si vizeaza acuzatii de vatamare corporala grava si tentativa de omor. Surse judiciare au confirmat pentru Stirile Pro TV ca ar fi fost deschis si un dosar penal in rem, sub aspectul savarsirii infractiunii de omor. De asemenea, la DGA au fost depuse, in ultimele ore, mai multe denunturi despre fapte de natura penala ce ar fi fost savarsite de chirurgul Gheorghe Burnei.
UPDATE 12.30. În acest moment sunt audiate, la sediul DGA, mai multe persoane, în calitate de matori, au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, oficiali din rândul anchetatorilor. De asemenea, chirurgul Gheorghe Burnei este condus la sediul spitalului „Marie Curie”.Surse judiciare citate de news.ro susţin că un număr de 15 plângeri vizând acuzaţii de malpraxis şi luare de mită au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pe numele lui Gheorghe Burnei. Chirurgul ortoped, suspectat de luare de mită şi experimente neautorizate pe copii, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie. Totuşi, informaţiile obţinute de „Evenimentul zilei” arată că ancheta a fost declanşată de la un autodenunţ făcut la DGA în urmă cu două luni, iar numărul plângerilor adresate procurorilor ar fi de 17. Cel mai probabil, susţin anchetatorii, cercetările se vor extinde şi asupra altor persoane, iar dosarele se vor conexa. Până în prezent, doar medicul Gheorghe Burnei are calitatea de învinuit.
Faţă de cazul celebrului medic chirurg, Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie”, a declarat,pentru News.ro, că nu a primit reclamaţii, nici de la pacienţi, nici de la colegi, împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, audiat de procurori, potrivit unor surse judiciare, pentru luare de mită şi experimente neautorizate pe copii. „Nu am primit nicio reclamaţie de la pacienţi şi nici colegii nu mi-au semnalat nereguli”, a spus Daniel Buzatu.
UPDATE.11.15. Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că la percheziţile care îl vizează pe doctorul Gheorghe Burnei, managerul spitalului „Marie Curie” participă ofiţeri ai Direcţiei Generele Anticorupţie sub mandatul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Este vorba despre cinci percheziţii care au loc la spitalul Marie Curie şi la domiciliile medicului. Surse judiciare ne-au transmis că că este vorba despre un dosar în care sunt cercetate fapte de corupţie. Ancheta a pornit de la o sesizare primită, cel mai probabil, de la părintele unui copil, care a apela la DGA. Ofiţerii anticorupţie au solicitat începerea urmăririi penale unui procuror care a dispus efectuarea cercetărilor şi, implicit, percheziţiile de astăzi. Gheorghe Burnei se afla acasă în momentul percheziţiilor şi urmează să fie condus la sediu Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru audieri.
Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru “Evenimentul zilei”, că percheziţiile de astăzi de la domiciliul doctorului Gheorghe Burnei şi de la Spitalul Marie Curie nu vizează un caz de malpraxis, ci unul de corupţie şi că nu ar avea legătură cu acuzaţiile aduse, în urmă cu câteva zile, de mama unei fete tratate de renumitul medic ortoped.
Marţi, pe 6 decembrie, într-un articol apărut pe site-ul casajurnalistului.ro, cel mai renumit ortoped din România a fost acuzat că a experimentat un implant neomologat pe o fetiță în vârstă de un an, care șchiopăta. După 11 operații, Amira, acum în vârstă de 19 ani, de-abia se mai poate ridica din pat şi este internată într-o clinică din Italia. În articol se arată că medicul Gheorghe Burnei a folosit o tehnică experimentală la o banală operaţie de şold. De asemenea, numeroşi doctori din România şi din străinătate i-ar fi confirmat mamei Amirei că experimentul folosit de doctorul Burnei i-ar fi cauzat fetei traumele de care suferă în prezent. Mai mult, arată aceeaşi sursă, doctorul a ales de multe ori, în locul intervenţiilor sigure inovaţii medicale în urma cărora au murit copii şi multe vieţi au fost distruse.