UPDATE 13.50: Consiliul General al CNATDCU a decis că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. În Consiliu au fost 33 de voturi pentru menţinerea titlului de doctor şi o singură abţinere, neconstatându-se similitudini grave.
„Doar 20 de pagini din 444 prezintă similitudini. Nu este vorba despre însușirea operelor altuia. O lucrare poate fi calificată ca plagiat când calitativ sau cantitativ autorul și-a însușit ideile altora fără a cita, de natură să afecteze esența tezei. Retragerea titlului este excesivă. Propunem ministrului menținerea titlului de doctor”, a spus Mircea Pop, profesor universitar la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.
UPDATE 12.30: Surse din Ministerul Educației susțin că verdictul comisiei de experți care analizează lucrarea șefei DNA va fi că aceasta nu a plagiat. Decizia oficială va fi anunțată în cursul zilei de joi.
Consiliul General al CNATDCU votează, joi, decizia în cazul acuzaţiei de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, după ce va analiza raportul întocmit de comisia juridică, document care are la bază analiza a trei experţi, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
„Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experţi care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Comisia de experţi a fost alcătuită din trei persoane”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.
La sfârşitul săptămânii trecute, experţii au înaintat comisiei juridice punctul lor de vedere, care va fi prezentat pentru decizia finală Consiliului general al CNATDCU.
Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.