Berea este o băutură alcoolică obținută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă. Aceasta are aproximativ 5% alcool; așa-numita bere fără alcool are între 0 și 0,5% alcool.
Temperatura ideală de consumat berea este cuprinsă între 6 și 8 °C.
De obicei energia berii provine din grâne, dar poate să vină și din energia cartofilor sau a mazării. Se poate spune că și japoneza sake se poate încadra în definiția berii. În Rusia, berea se încadra (până în anul 2011) oficial la categoria băuturilor non-alcoolice.
Consumată cu moderație, în limita a 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați, berea poate avea anumite beneficii pentru organismul uman, datorită ingredientelor naturale din care este obținută. Cerealele din bere, în special orzul, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre și vitamine de tip B. Hameiul, supranumit și aurul verde, este o sursă de antioxidanți, iar drojdia din bere conține 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali organismului uman.
Categorii de bere
- bere neagră filtrată sau nefiltrată
- bere fără alcool
- bere blondă pasteurizată sau nepasteurizată
- bere blondă superioară
- cremă de bere
- bere brună
- bere cu lămâie
1. Cea mai veche berarie se afla in Munchen, Germania, si a fost fondata in anul 1.040.
2. Hameiul folosit pentru realizarea berii face parte din aceeasi familie de plante ca si marijuana, familia Cannabaceae.
3. Cea mai scumpa bere din lume costa 1.000 de dolari (sticla) si se vinde intr-un singur loc: in Londra, in barul Bierdrome.
4. In secolul 19, in Germania, mamele beau pana la 7 halbe pe zi, deoarece se considera ca berea ajuta la alaptat.
5. In lume, exista 400 de tipuri diferite de bere. Belgia are cele mai multe tipuri diferite.
6. Una din cele mai vechi legi din lume are legatura cu berea. Un rege babilonian a decretat ca fiecare om trebuie sa aiba o ratie zilnica de bere, in functie de statutul social.
7. Berea contine aproape toate mineralele de care avem nevoie ca sa supravietuim. Tocmai de aceea, in trecut, nu era consumata doar de adulti – si copiii o foloseau ca sursa de energie si nutrienti.
8. Berea te face mai destept. Un studiu britanic sustine ca femeile care consuma bere au o activitate cognitiva mult mai activa.
9. Berea previne pietrele la rinichi cu 40%. De altfel, este buna si pentru tratarea pietrelor la rinichi. De asemenea, berea intareste oasele. Mineralele continute de bere ajuta la fixarea calciului in tesuturile osoase.
10.Cea mai veche reteta scrisa a fost scrisa pe placi de piatra, in urma cu 5.000 ani.