Marian Vanghelie în arest

0

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv în dosarul de corupţie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 12.03.2015, a inculpaților Marian-Daniel Vanghelie, primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, a lui Mircea-Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani, şi a lui Adrian Murgoci, Laurei Ciocan şi a lui Sorin Ciocan cu privire la săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și mărturie mincinoasă.
„În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: în perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte. „Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor. Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura)”, informează Direcţia, în referatul procurorilor.
Potrivit aceleiaşi surse, o parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.
„De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel. Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin)”, mai notează DNA.
„În aceeași perioadă, inculpații Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 București) și Niculae Mircea-Sorin (acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale. De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienței a părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părți sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri”, mai notează sursa citată.
La data de 12 martie 2015, inculpații Murgoci Adrian, Ciocan Laura și Ciocan Sorin au făcut „afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate anterior”, se mai arată în referat.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând a fi prezentați, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: 

1 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*