În baza de date a casei de avocatură Mossack Fonseca din Panama se regăsesc numele mai multor români sau cetăţeni străini care și-au sporit averile derulând afaceri, mai multe sau mai puțin curate, în România.
Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, Sorin Ovidiu Vântu, Cristi Borcea, Corneliu Iacobov, dar și moldovenii Olga și Alexandru Repede, acuzați de procurori că au dorit falimentarea uzinei Uztel Ploiești, au apelat la aceiași avocați din Panama City pentru înfiinţarea de companii paravan și structuri offshore care să ascundă adevărații beneficiarii și bunurile lor.
Despre cum au fost la un pas să falimenteze moldoveni Repede una dintre cele mai mari uzine din Prahova – Uztel Ploieşti, companie înfiinţată de cel mai mare milionar american, puteşi citi detaliat pe digi24.ro.
Numele magnatului israelian Beni Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Planetei, apare în “Panama Papers”, documentele firmei Mossack Fonseca ajunse în posesia“International Consortium of Investigative Journalism”. Omul de afaceri este anchetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicaţi Paul de România şi Remus Truică. Jurnaliştii de la Rise Project (partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers) scriu că Beni Steinmetz – stabilit în Elveţia – ar fi folosit firmele înfiinţate de Mossack Fonseca pentru a controla afaceri în ţara noastră.
Mai multe detalii despre scurgerile masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca care expun secretele financiare ale bogaţilor lumii puteţi afla accesânt RISE Project,
Corneliu Iacobov este un alt român al cărui nume apare în actele „Panama Papers”, după ce a folosit o firmă înfiinţată de avocaţii Mossack Fonseca, care vizează deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri în Emiratele Arabe, susţin jurnaliştii de la Rise Project.
Corneliu Iacobov a fost condamnat la şapte ani de închisoare în anul 2012 pentru că în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), alături de alte persoane, a prejudiciat rafinăria cu 24.289.450 de lei.
Fost politician şi acţionar majoritar al RAFO, a cumpărat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, o firmă înfiinţată de avocaţii din Panama City cu un an înainte.
„E o practică obişnuită a firmelor registratare să înfiinţeze şi să stocheze companii “de raft” pe care mai apoi le vând doritorilor. Oferta e largă: firme care au deja câţiva ani de activitate în spate şi dau bine la o privatizare unde nu poţi să apari cu firme nou-nouţe, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporaţii cu acţiuni la purtător şi aşa mai departe arată investigaţia”, scriu jurnaliştii de la Rise Project.
Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri – și care au fost analizate de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări – aparțin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore care ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.