Deputații au adoptat, astăzi, cu 263 de voturi pentru, în calitate de for decizional proiectul de lege care prevede eliminarea plafonării indemnizației de creștere a copilului la 3.400 de lei. Dacă va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, proiectul va intra în vigoare de la 1 iulie 2016.
Indemnizaţia de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani. De asemenea, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.
Persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creşterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un „stimulent de inserţie”, în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă garantată ( aproximativ 5.000 de lei).
Deși premierul Dacian Cioloș le-a cerut dumincă aleșilor să indice sursa de finanțare pentru acest proiect, astăzi la votul din Cameră nu a fost prezent niciun reprezentant al Guvernului.
Deputata PNL Cristina Pocora a precizat că sursa din care se poate finanţa acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.
Fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a salutat adoptarea proiectului de lege. „În calitate de co-inițiator al acestui proiect vă mulțumesc pentru votul de azi. Este o lege a prezentului, dar care vorbește pentru viitor”, a spus Rovana Plumb.
Preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon, a arătat că prin acest proiect de lege sunt scoşi din criză mamele şi copiii din România.
„Noi, în comisie, am readus indemnizaţia în drepturile sale fireşti şi anume acelea de asigurare socială şi nu de asistenţă socială, am reuşit să dezlegăm cuantumul indemnizaţiei de indicatorul social de referinţă, care din 2010 a rămas la 500 de lei şi nu l-a mai crescut nimeni şi să-l legăm de un indicator mai fezabil, şi anume venitul minim garantat în plată, care în ultimii ani a crescut continuu. Ajunsesem în acest moment să avem indemnizaţii pentru creşterea copilului mai mici decât salariul minim, ceea ce este o nedreptate profundă făcută mamelor„, a încheiat Solomon.