Pelosi sfidează China și aterizează în Taiwan. „Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație”

0

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

Peste 20 de avioane militare chineze s-au apropiat periculos de Taiwan

ACTUALIZARE 21.35 Taiwanul a anunţat incursiunea marţi a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană într-un moment în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a început o vizită controversată în această insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022”, a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.

China încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie, anunţând exerciţii militare în jurul insulei în zilele următoare, comunică în acelaşi timp ministerul, citat de Reuters.

Ministerul Apărării afirmă în acelaşi comunicat că exerciţiile au scopul de a intimida psihologic cetăţenii taiwanezi, adăugând că forţele armate „şi-au întărit” nivelul de vigilenţă, iar populaţia nu trebuie să se neliniştească.

Taiwanul reacționează la amenințările Chinei

ACTUALIZARE 21:00 Ministerul apărării din Taiwan a declarat marți seara că China încearcă să amenințe porturi și orașe cheie, anunțând exerciții în jurul insulei în zilele următoare.

Ministerul Apărării spune într-o declarație că exercițiile au ca scop intimidarea psihologică a cetățenilor din Taiwan, adăugând că forțele armate au ridicat nivelul de vigilență și cetățenii nu ar trebui să-și facă griji.

HARTA China anunță exerciții militare cu muniție de luptă, după vizita lui Pelosi la Taipei. De joi, vor înconjura Taiwanul

ACTUALIZARE 19:26 China va desfășura „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în șase zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului. Exercițiile, care vor începe joi, au fost anunțate de Beijing la scurt timp după ce șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns la Taipei, vizită pe care oficialii chinezi o consideră o provocare.

Agenția de presă de stat Xinhua, care a publicat informația, are și o hartă care arată unde vor fi desfășurate exercițiile. Sunt 6 zone hașurate, plasate toate în jurul insulei autonome, despre care China spune că face parte din teritoriul său, deși nu o controlează.

harta china
China va desfășura exerciții militare în jurul Taiwanului. Foto: Xinhua

Citește continuarea AICI

China amenință, după ce Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

ACTUALIZARE 19:22 China a reacționat după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan. „Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan (…) Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a amenințat, marți, ministerul de externe chinez. Totodată, și partidul comunist a criticat într-un comunicat de presă vizita lui Pelosi în Taiwan: „A subminat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”.

Ministerul de externe chinez susține că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA.

„Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”, transmite MAE chinez.

De asemenea, China susține că Statele Unite și-au luat un angajament clar privind stabilirea relațiilor diplomatice: „Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China.”

„China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră”, mai spune ministerul de externe chinez.

Citește continuarea AICI

Nancy Pelosi, editorial în Washington Post: De ce conduc o delegație a Congresului în Taiwan

ACTUALIZARE 19:10 La scurt timp după ce avionul în care se afla Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan pe aeroportul din Taipei, cotidianul american Washington Post a publicat un articol de opinie al președintei Camerei Reprezentanților din SUA.

În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific. Președintele Jimmy Carter a semnat legea. 

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite”. 

Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice. 

Taiwan este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt de invidiat în toată lumea. 

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă, numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen, este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile în ceea ce privește Taiwanul.

Citește continuarea AICI

Pelosi: Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație. Solidaritatea SUA cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând

ACTUALIZARE 18:34 Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație.

Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de angajamentele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a fi schimbat status quo-ul”, se arată în declarația delegației Congresului american în Taiwan.

Avioane de luptă chineze traversează strâmtoarea Taiwan

ACTUALIZARE 18:18 Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat marţi televiziunea de stat chineză, citată de AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Anunţul a venit cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, să aterizeze în Taiwan la ora locală 22:43 (17:43 ora României), în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

Avionul în care se află Nancy Pelosi a aterizat la Taipei

ACTUALIZARE 17:45 Aeronava cu care a călătorit Nancy Pelosi a aterizat pe aeroportul din Taipei. Nancy Pelosi a fost întâmpinată de oficialii taiwanezi.

Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.

Statele Unite ale Americii au declarat luni că nu vor fi intimidate de China. Încă de săptămâna tercută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu muniție de război, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan transmit un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwan, dar oferă insulei mijloacele de a se apăra.

Marți, Pelosi a vizitat Malaezia, după ce luni și-a început turneul în Asia în Singapore. Biroul ei a spus că va merge și în Coreea de Sud și Japonia, dar nu a menționat vizita în Taiwan.

Un zgârie-nori din Taipei proiectează un mesaj de mulțumire pentru Nancy Pelosi

ACTUALIZARE 16:41 Înainte de a ateriza la Taipei, pe unul dintre zgârie-norii din capitala Taiwanului au fost afișate mesaje de mulțumire și de bun-venit pentru președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Avionul în care se află Nancy Pelosi va ateriza la Taipei

ACTUALIZARE 16:30 Aeronava americană în care se presupune că se află președinta Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi ar urma să aterizeze la Taipei în aproximativ o oră. Între timp, zborul care până acum nu avea o destinație, are acum destinația Taipei, potrivit siteului flightradar24.com.

pelosi avion
Sursa: flightradar24.com

China amenință politicienii americani care „se joacă cu focul”

ACTUALIZARE 16:25 Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marți că acei politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, potrivit AFP.

Rusia ia partea Chinei în legătură cu vizita lui Pelosi în Taiwan și susține că SUA sunt „un stat provocator”

ACTUALIZARE 15:40 Rusia și-a arătat marți sprijinul pentru China, pe tema vizitei președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi în Taiwan, avertizând Washingtonul că o astfel de vizită „provocatoare” va exacerba tensiunile dintre Washington și Beijing, relatează Reuters. Rusia se opune independenței Taiwanului „sub orice formă”, spune Moscova.

Aeronava lui Pelosi se apropie de Taiwan

ACTUALIZARE 15:45 Avionul cu care călătorește Nancy Pelosi a ajuns în nord-estul arhipelagului Filipine și pare că se îndreaptă spre Taiwan. Este cel mai urmărit zbor de pe site-ul de urmărire Flightradar24.

avion pelosi
Sursa: flightradar24.com

Avionul a părăsit Kuala Lumpur la 15:42 (07:42 GMT) și a zburat spre est, spre Borneo, pe o rută care ocolește Marea Chinei de Sud. Aeronava are indicativul SPAR19. Un al doilea avion al forțelor aeriene americane a sosit marți dimineața la Kuala Lumpur. Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24, SPAR20 nu părăsise capitala Malaeziei.

Avionul cu care călătorește Nancy Pelosi a plecat din Kuala Lumpur

ACTUALIZARE 13:40 Un avion american cu care președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a venit în Malaezia a plecat din capitala Kuala Lumpur, potrivit siteului Flightradar24. Potrivit datelor de trafic aerian, avionul nu are raportată nicio destinație. Reuters nu a putut stabili imediat dacă Pelosi sau delegația ei se aflau în avion.

În același timp, potrivit presei din Taiwan, echipa lui Nancy Pelosi ar fi rezervat 48 de camere la hotelul Grand Hyatt din Taipei. Potrivit presei locale, Pelosi va ateriza în Taiwan cu o oră mai devreme decât ora anunțată anterior în diverse publicații media. Delegația acesteia ar fi formată din 40 de persoane. 

SUA au trimis patru nave de război la est de Taiwan

ACTUALIZARE 12:40 Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în desfășurari „de rutină”, înaintea unei vizite așteptate a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Confirmarea desfășurărilor vine pe măsură ce apar semne de activitate militară de ambele maluri ale strâmtorii Taiwan înaintea vizitei lui Pelosi.

Un oficial al marinei americane a declarat pentru Reuters că „deși sunt capabile să răspundă la orice provocare, desfășurarea de nave este normală, de rutină”.

Printre navele de război americane se află și portavionul USS Ronald Regan.

220712-N-YQ181-1119 BALABEC STRAIT (July 12, 2022) The U.S. Navys only forward-deployed aircraft carrier USS Ronald Reagan (CVN 76) steams through the Balabec Strait. Ronald Reagan, the flagship of Carrier Strike Group 5, provides a combat-ready force tha
Portavionul USS Ronald Regan. Foto: Profimedia Images

Pe lângă avioanele chineze care zboară marți dimineață în apropiere de linia care desparte calea navigabilă, mai multe nave de război chineze au rămas aproape de linia de despărțire neoficială încă de luni, a declarat pentru Reuters o sursă informată pe această temă.

Citește și Taiwanul se pregătește de război și a făcut lista adăposturilor antiaeriene. Oamenilor li s-a explicat ce înseamnă eticheta galbenă

Taiwan pregătește opt avioane de luptă pentru a escorta aeronava lui Pelosi

ACTUALIZARE 12:30 Taiwan are pregătite opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta aeronava cu care ar urma să ajungă la Taipei președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

China și-a trimis avioanele de luptă în zonă

Avioanele militare chineze au inițiat în mod repetat mai multe manevre „tactice” care au constat în „atingerea” liniei mediane, după care s-au reîntors în zona controlată de Beijing din strâmtoarea Taiwan.

În acest timp, avioanele militare taiwaneze au rămas în alertă. Ministrul Apărării din Taiwan  a anunțat cu acest prilej „întărirea” nivelului de alertă de luptă de marți până joi, 4 august, la prânz, conform agenției taiwaneze Central News Agency (CNA).

Ministrul taiwanez al Apărării a spus că va desfășura forțele militare ca reacție la „amenințările inamicului” și că armata taiwaneză dispune de „determinarea, abilitatea și încrederea” pentru a putea asigura securitatea țării.

Ministerul de externe al Chinei a avertizat împotriva „impactului politic flagrant” al unei vizite a lui Pelosi pe insula autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său. Oficialii chinezi au reiterat că țara „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

SUA: „Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită într-un fel de criză sau conflict”

Oficialii administrației Biden au avertizat China să nu ia măsuri de escaladare pe fondul eventualei vizite a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, subliniind că aceasta nu ar marca o schimbare în politica externă americană, relatează CNN.

„Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica SUA de lungă durată, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească ca pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în sau în jurul strâmtorii Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Pelosi ar urma să viziteze Taiwanul în cadrul turneului ei în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american. Aceasta, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de reacția Chinei la o vizită atât de importantă.

Nancy Pelosi a început luni un turneu în patru țări asiatice, a anunțat biroul său de presă, fără a menționa Taiwanul, pe fondul speculațiilor intense că ar putea vizita insula autoguvernată, revendicată de China.

40 afisări
Sursa: DIGI24

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*