Proiect: Va apărea un nou număr unic național, destinat raportării cazurilor de abuz asupra copiilor

0

Toate situațiile în care un copil are de suferit, respectiv dacă acesta este subiectulul unui abuz, al exploatării, al neglijării sau al unor violențe, și în care nu este nevoie de o intervenție promptă vor putea fi raportate printr-un nou număr unic național, și anume 119. Acest număr va putea fi apelat gratuit și va fi disponibil în toate rețelele publice de telefonie ce funcționează în țara noastră. Măsura introducerii noului număr național apare într-un proiect ce așteaptă avizarea Consiliului Economic și Social (CES).
În esență, proiectul de OUG de la CES stabilește implementarea Programului Național de Suport pentru copii, ce conține, printre altele, și măsura înființării unui nou număr unic național, la care se vor putea semnala acțiunile abuzive îndreptate asupra copiilor, și anume 119.
Mai exact, prin apelarea numărului unic 119 vor putea fi raportate acțiunile de abuz, exploatare, neglijare sau de violență îndreptate asupra copiilor. Acest număr se va folosi doar atunci când nu este vorba despre o situație de urgență. În mod evident, în cazurile de urgență se va apela numărul unic 112.
Apelurile la numărul unic 119 vor fi gratuite pentru apelanți, costurile fiind suportate de operatorii de telefonie, și vor fi disponibile în toate rețelele publice de comunicații din România.
Acestea vor fi înregistrate, înregistrările urmând să fie păstrate de autorități timp de șase luni, și vor putea fi și localizate geografic.
Apoi, proiectul stabilește că, în cazul copiilor dispăruți, Poliția Română va putea folosi Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență “RO-ALERT”atunci când va avea nevoie de sprijinul cetățenilor dintr-o anumită regiune pentru a-i găsi.
În momentul de față, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul 113, număr la care se persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot transmite SMS-uri serviciilor de urgență și numărul 114, care, alături de 112, ajută la rezolvarea unor situații urgente sau de criză, prin recepționarea de informații de localizare a telefoanelor mobile.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

1 afisări
Sursa: Dragos Niculescu Redactor, avocatnet.ro
Spune ce crezi
hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*