Dacă familia trăiește la oraș, sumele sunt stabilite astfel: aproape 800 de lei de adult, în jur de 590 de lei pentru un copil de peste 14 ani şi aproape 420 de lei, sub 14 ani, conform digi24.ro.
În cazul în care familia este din mediul rural, suma scade până la 2.100 de lei.
Conform experților, pentru un trai decent, o familie are nevoie de o sumă de cel puțin 6.700 de lei, conform digi24.ro.
Valoarea coşului minim pentru o familie de patru persoane (oraş)
Doi adulţi: 797 lei x 2
Un copil de peste 14 ani: 587 lei
Un copil sub 14 ani: 419 lei
Total: 2.600 lei
Cheltuielile unei familii
Alimente şi băuturi: 41,1% 1,069,8 lei
Facturi la utilităţi: 15,6% 405,4 lei
Transport: 8,3% 215,5 lei
Îmbrăcăminte: 5,4% 139,2 lei
Cultură: 2,1% 53,4 lei
Economii: 9% 236,3 lei
Valoarea coşului minim pentru o familie de patru persoane (mediul rural)
Doi adulţi: 644 lei x 2
Un copil de peste 14 ani: 473 lei
Un copil sub 14 ani: 339 lei
Total: 2.100 lei
Institutul de cercetare a Calității Vieții (ICCV) este cea mai importantă instituție de cercetare științifică dedicată calității vieții și politicilor sociale din România și una dintre cele mai semnificative în acest domeniu din lume. Institutul face parte din rețeaua de cercetare a Academiei Române și este membru al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu”. Înființat prin Hotărâre de Guvern pe 2 ianuarie 1990, ICCV îmbină astăzi o tradiție valoroasă de cercetare socială cu o orientare modernă, fiind o instituție ce caută permanent atât să onoreze vocaţia sa de cercetare ştiinţifică fundamentală, cât și să contribuie la dezvoltarea societății românești.
Institutul desfășoară o prodigioasă activitate științifică în ariile de cercetare majore ale calității vieții și politicilor sociale și în domeniile de cercetare conexe: sănătate, educație, ocupare, locuire, viața de familie, standard de viață, sărăcie, servicii publice, dezvoltare socială, economie socială, fiind preocupat de analiza tranziției și, în general, a schimbării societății românești pe termen lung. Producția științifică a institutului include peste 200 de cărți și culegeri de studii publicate în România și în edituri internaționale, precum și aproximativ 1000 de articole științifice, o parte fiind publicate în reviste științifice cu impact. La acestea se adaugă o serie de rapoarte sociale elaborate pentru a fi utilizate în în folosul public și al partenerilor din sectorul guvernamental și neguvernamental.
Pe lângă activitatea sa de cercetare ştiinţifică fundamentală, ICCV își asumă responsabilitatea de a contribui activ la dezvoltarea societăţii româneşti, prin dezvoltarea instituţională şi elaborarea legislaţiei în domeniul social. Implicarea în elaborarea cadrului strategic de politici publice din domeniul social, inclusiv în elaborarea legislației naționale în domeniul social, este vizibilă în documente precum Strategia și Planul Național Anti-Sărăcie și Promovare a Incluziunii Sociale, Joint Inclusion Memorandum ─ document strategic de țară pentru incluziunea socială, elaborat de Guvernul României împreună cu Comisia Europeană, pachetul de legi privind sistemul muncii și relațiilor de muncă, legea ajutorului social și venitului minim, legea sistemului național de asistență socială, legea învățământului – capitolul privind învățământul universitar etc.
Cu un colectiv format din peste 50 de cercetători științifici și asistenți de cercetare, doctori sau doctoranzi în sociologie, ICCV este unul din cele mai mari institute de cercetare în domeniul social din România. Cercetătorii ICCV au o experiență academică importantă rezultată din participarea în rețele și consorții de cercetare, în programe de cercetare atât la nivel național cu finanțare românească, cât și la nivel internațional cu finanțare europeană (programe cadru V, VII și VII, de tip COST etc.). Unii dintre cercetătorii noștri sunt personalități recunoscute din punct de vedere academic la nivelul cercetării europene sau naționale, precum și în calitate de experți de către organizații guvernamentale și neguvernamentale românești și internaționale.