Simptomele Depresiei PostPartum şi Tratamentele Aferente

0

Foarte multe mămici s-au confruntat cu problema depresiei după naştere – statisticile spun că una din zece mame suferă de această tulburare.

Venirea pe lume a unui copil este un motiv de fericire şi împlinire pentru o femeie, însă după naştere pot apărea şi stări psihologice negative, determinate de modificările majore apărute, atât sub aspect biologic, cât şi sub aspect psihologic.


Ce este depresia postnatala sau postpartum

Depresia postpartum este o formă mai serioasă de depresie, dominată de sentimente de vinovăţie, senzaţia proaspetei mame că este incapabilă să se ocupe în mod corespunzător de bebeluş, tristeţe şi coşmaruri. Această stare apare în primul an după naşterea copilului şi nu dispare de la sine.

Care sunt simptomele depresiei postpartum

  • dispozitia depresivă a mamei în cea mai mare parte a zilei
  • pierderea interesului mamei pentru toate sau aproape toate activităţile
  • pierderea semnificativă în greutate, fără a ţine dietă, sau luarea în greutate
  • insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi
  • agitaţie sau lentoare psihomotorie
  • lipsă de energie
  • sentimente de inulitate sau culpă excesivă
  • diminuarea capacităţii de gândire sau concentrare
  • gânduri recurente de suicid

Dacă îţi dai seama că ceva este în neregulă cu tine şi identifici cel puţin 5 dintre simptomele enumerate mai sus, este foarte posibil să te confrunţi cu o depresie post-partum. În această situaţie se recomandă apelarea la ajutor specializat (medicul de familie îti poate face o recomandare sau poţi contacta direct un psihoterapeut, psiholog clinician sau medic pediatru).

Soluţii pentru depresia postpartum
După ce depresia a fost diagnosticată, urmează alegerea unei variante terapeutice , la cabinet sau la domiciliul pacientei. Dacă mămica acceptă să meargă la cabinet, se recomandă terapia in diadă, adică împreună cu bebeluşul său.

Efectele negative ale depresiei postnatale pot afecta şi dezvoltarea copilului. Relaţia dintre mamă şi bebeluş are de suferit în condiţiile în care mama este deprimată şi lipsită de interes.

Totodată, trebuie amintit şi faptul că viaţa unei proaspete mămici se poate imbunătăţi considerabil dacă înainte de naştere renunţă la ideile preconcepute, legate de modul în care îsi imaginează că trebuie să arate puiul ei.

Sfatul specialiştilor este să te bucuri de această nouă etapă a vieţii tale fără idei preconcepute – eviţi astfel sentimentul de neadaptare sau respingere ce rezultă în momentul în care te obişnuieşti prea tare cu o anumită idee.

 

40 afisări
Spune ce crezi
hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*