SOCANT: Medicii raman fara spaga!!!: ”Mergeţi la doctor, nu stabiliți diagnosticul de pe internet. La capătul rețelei nu este un medic, ci un computer!”

SOCANT: Medicii raman fara spaga!!!

0

Medicii atrag atenția că sunt multe cazuri în care oamenii care au o suferință aleg să nu meargă la medic pentru un diagnostic, ci să caute informații despre posibile boli în funcție de ce dureri au și să aleagă astfel tratamentele, care poate fi greșit și  pot reduce semnificativ  şansa de vindecare, greșeală pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere. ”Mergeţi la doctor, nu stabiliți diagnosticul de pe internet! La capătul rețelei nu este un medic, ci un computer! Nu există boli, ci bolnavi!” sunt mesajele unei campanii lansate joi de Colegiul Medicilor din România.
Prin intermediul campaniei “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, medicii vor să atragă atenția că pacienții care aleg să se informeze de pe internet despre suferințele lor, în locul unei consultații de specialitate, riscă întârzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia și, mai grav, ajung la medic într-o etapă avansată a bolii,  situaţie care reduce semnificativ  şansa de vindecare şi pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere.
apiland.ro
“Cercetarea ştiinţifică se face pe loturi de mii de oameni. Reţelele de socializare au milioane de utilizatori. Nu pot fi terapii valabile nici măcar pentru doi oameni, fie ei şi gemeni. Nu există boală, există bolnavi. Aceeaşi boală diferă ca exprimare, ca evoluţie, ca posibilităţi terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geamăn la un frate geamăn. Nu tot ceea ce este îngăduit ne este şi de folos. Să alegem ceea ce ne este de folos atunci când este vorba despre sănătatea noastră, sfatul medicului”, spune preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean.

Nu tratați boli pe internet. La celălalt capăt al rețelei nu este un medic, ci un computer

Date statistice despre numărul persoanelor care aleg să se trateze folosind informații luate de pe internet nu există, dar din practica de zi cu zi se știe că tot mai mulți pacienți aleg această cale neconvențională de diagnostic și tratament.
Mai mult, unii folosesc rețelele de socializare și își întreabă prietenii, cunoștințele ce medicamente au luat, cum s-au tratat pentru anumite afecțiuni, dorind să urmeze aceeași cale, să ia aceleași medicamente. Pacienții scutesc astfel un drum la medic, dar de multe ori tratament este nepotrivit pentru boala lor și nu numai că nu îi ajută, ci le complică afecțiunile sau pot întârzia diagnosticarea corectă care să ducă la timp la vindecare.
cumparamedicamente.ro
”La celălalt capăt al rețelei, cel mai adesea nu se află un medic, ci un nemedic sau chiar un computer, iar datele astfel obținute pot fi transferate fără acordul pacientului în big data. Există posibilitatea ca mari rețele și sisteme să își pună datele în comun astfel încât proprietarul datelor (pacientul) să devină doar o informație și un obiect de lucru manipulabil în scop necontrolat”, a mai spus Gheorghe Borcean, la lansarea campaniei.
Medicii recunosc dezvoltarea societății în spiritul autonomiei persoanei și apreciază dorința multor oameni cu acces la internet de a căuta informații, dar le transmit pacienților că sunt programe care își adaugă calificativul “medical” pentru a câștiga încrederea utilizatorilor și care ulterior folosesc informațiile în folosul exclusiv al proprietarului rețelei.
”În felul acesta, pacientul nu mai este o persoană umană, așa cum dorește el să fie privit (trup, suflet și spirit), ci este doar o informație. Și cel mai important! Aproape toate abordările mijloacelor neconvenționale se sfârșesc cu sfatul de a consulta totuși un medic. Or, atunci când aceasta se întâmplă, se poate să fie prea târziu!”, mai atrag atenția medicii.
apiland.ro
Aceștia mai spus că cel care dă informația pe internet sau pe rețelele de socializare este cel mai adesea un anonim sau ”un neidentificabil, situat oriunde în lume” și care nu își asumă nicio răspundere pentru informația sau sfaturile pe care le oferă.
”Personalul din sănătate este ținut de lege, în toate țările din lume, să aibă o răspundere pentru faptele sale – penală, civilă, disciplinară, administrativă. Mai mult, noi avem obligația de a avea o asigurare de răspundere civilă pentru daune, ceilalți nu! Apelarea la mijloacele terapeutice neconvenționale nu oferă nici garanția formării academice a celor care oferă astfel de servicii, nici garanții juridice pentru cel care le primește”, a adăugat Gheorghe Borcean.
Medicii spun că prin această campanie nu urmăresc să critice sau să combată ceva, ci să le transmit pacienților că ”nu există boli, ci bolnavi” și că pentru orice problemă de sănătate trebuie să meargă la medic pentru un diagnostic corect, să urmeze sfaturile medicale, să nu întârzie în suferință apelând la mijloace alternative și să nu își asume riscuri care le pot afecta iremediabil sănătatea.
Sursa: libertatea.ro

1 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*