pretzmic.ro
casarusu.ro/

- Advertisement -

starshiners.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

Șpaga de 1,2 milioane de euro pentru directorul APIA se negocia în mașină.

eurogsm.ro

- ADS -

Pe 16 mai 2013, Voinea a mers la unul dintre ofertanţi, I.P, directorul firmei Argus SA, şi i-a solicitat un comision de 15 -20% din valoarea contractului, aproximativ 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei.

”Eu zic că v-am salvat de faliment”

Pe 5 august 2013 Aurel pană și Mugur George Voinea i-au solicitat denunțătorului I.P. o întrevedere în scopul de a exercita presiuni asupra acestuia pentru primirea banilor. Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă a celor doi, întrevederea a avut loc în mașina lui Voinea care pe timpul discuţiilor ”s-a deplasat cu autoturismul în jurul Ministerului Agriculturii pe un itinerar stabilit dinainte de Aurel Pană.În mașină, discuţiile s-au purtat pe fond muzical pentru a nu fi interceptaţi, iar tonul şi limbajul utilizat sunt de ameninţare.

Voinea George Mugur: Itinerariul cel pe care l-am stabilit, nu? Colţea şi retur, nu?

Pană Aurel: Da, eu aşa zic. Domnu’ director!…”. „…

Pană Aurel: Avem o înţelegere cu domnu’ Voinea.

P I: Da.

Pană Aurel: E destul de clară. Eu cred că am făcut ce trebuia să fac…

P I: Nu, da’ eu, eu, sincer să fiu n-am înţeles, eu am zis că domnu’ Voinea…

Pană Aurel: Nu ştiu, dânsul are o discuţie cu dumneavoastră şi dacă vrea să… vă ţineţi de cuvânt, e OK

Pană Aurel: Cum consideraţi! E păcat!

Voinea George Mugur: Vă las aici?

Pană Aurel: E păcat de Dumnezeu, că lucrurile se complică. Vă mai aştept o săptămână!

P I: Nu, da’ e, eu, să ştiţi că mi-am respectat toate ăstea şi am transmis mesajele care trebuiau, da’ mă rog, o să vedeţi că se… Mă voi ţine de cuvânt de toate

Pană Aurel: Eu zic că v-am salvat de la faliment, da!

P I: Problemele.

Pană Aurel: Nu mă aşteptam! 

P.I: Deci domnu’

Pană Aurel: Gândiţi-vă că nu sunt… e o scară mare!

P I: Domnu’ Pană, problema este aşa: deci acest transport e o nimic toată. Ăăă… Partea asta de…

Pană Aurel: Nu e vorba de asta, domne’, nu e vorba numai de asta!

P I: Da, domne’ şi…

Pană Aurel: Asta nu vroiam integral, nu se punea problema de asta. Am făcut o înţelegere.

P I: Deci nu-i problemă, deci aia pot să, am zis domne’ să semnăm contractul.

Pană Aurel: Aştept să le rezolvaţi săptămâna asta. Vă aştept săptămâna asta. Şi credeţi-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…”.

Pentru a crea o presiune şi mai mare asupra denunțătorului, în timpul discuţiilor din data de 05.08.2013, cei doi membri ai Partidului Conservator susţin din nou că foloasele pretinse de ei sunt şi pentru alte persoane cu funcţii importante. Astfel, Aurel Pană vorbeşte despre „o scară mare” („….Gândiţi-vă că nu sunt… e o scară mare!”) şi despre alte persoane cu funcţii mai mari – „…credeţi-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…”. La rândul său, Voinea afirmă că personal a participat la discuţiile de la Minister cu Aurel Pană şi cunoaşte presiunile care s-au exercitat asupra acestuia pentru încasarea foloaselor pretinse, afirmând:

Voinea George Mugur: …Eu am participat la discuţia aia. D-aia v-am şi întrebat, vreţi să mergem la minister, să vorbiţi cu vreunul, să vedeţi că nu e treaba mea personală? A mea sau a dumnealui? Şi aicea este o chestiune de minister.

Voinea George Mugur : Şi ştiţi de la ce-a pornit discuţia asta? Că ministrul a plecat în concediu. Înţelegeţi? Şi se aştepta să plece şi el cu (neinteligibil)

P I: (neinteligibil)

Voinea George Mugur: Nu, a plecat.

P I: A, să te duci să le duci.

Voinea George Mugur: Şi a crezut că până pleacă se-ntâmplă ceva. Acela p-acela, acela pe mine şi eu v-am sunat. Dom’le, nu am fost. Dom’le, nu a sunat. Păi bine mă tată, chiar aşa?…”.

Pe 16 mai 2013, Mugur Voinea s-a prezentat la sediul firmei care urma să câștige licitația în baza unei recomandări din partea preşedintelui Camerei de Comerţ Constanţa şi a unui fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El i-a pretins administratorului denunțător un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele 4 loturi (valoarea contractelor pe cele 4 loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro) pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei organizată de APIA în cadrul programului PEAD – 2013.

Potrivit DNA, George Voinea a precizat că „el este trimis înainte”, lăsând să se înţeleagă că are date despre licitaţie şi are posibilitatea de a influenţa rezultatul acesteia. Totodată a precizat că o astfel de înţelegere ar mai fi încheiat şi cu o societate din Galaţi.

Comisionul la ”negru”

Pe 7 iunie 2013, Voinea s-a întâlnit cu denunțător la Hotel Intercontinental din București. În cadrul acestei întâlniri Voinea a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de „zece la sută, pe hârtie, albi”. El a solicitat ca banii să fie primiți „după ce este desemnat câștigător, până la semnare” și că „ideal ar fi la negru”. Cu privire la pașii care trebuie făcuți în vederea câștigării licitației, Voinea a spus că trebuie scoase câteva firme din licitație în baza unor documente, iar cu firmele care rămân trebuie făcută o înțelegere. În timpul discuțiilor, el a contactat o persoană pentru a verifica dacă „BOSS” este liber.

Personajele

Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reținut în urmă cu o săptămână pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

Cu actele pregătite

Pe 3 iulie 2013, Voinea s-a întâlnit cu denunțătorul la la Hotel Intercontinental, fiind condus l-a condus la biroul unui avocat din aceeaşi clădire. Aici denunțătorului i-a fost remisă o listă cu maşinile ce urmează a fi trecute în contractul pentru servicii de transport „fictive” în baza căruia ar trebui să se plătească un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse. Tot atunci, Voinea i-a fost înmânat acestuia şi un certificat de înmatriculare al societăţii cu care trebuia încheiat contractul. Voinea i-a comunicat administratorului de firmă că la semnarea contractului, după câştigarea licitaţiei, „trebuiesc făcute şi celelalte forme” precizând că „se doreşte acel 10% şi rugămintea de externalizare a transportului”.

 

Citiţi mai mult: STENOGRAME Șpaga de 1,2 milioane de euro pentru directorul APIA se negocia în mașină. Traseul era în jurul Ministerului Agriculturii – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/stenograme-spaga-de-12-milioane-de-euro-pentru-directorul-apia-se-negocia-in-masina-tras-1053626.html#ixzz2cd3gyhxi
EVZ.ro

VIZUALIZAT 32 ori,
 acai berry 900 apteka
 
Citește și

Lasă un răspuns