UE acordă României 4 miliarde de euro pentru plata șomajului tehnic „datorat” pandemiei

0

Comisia Europeană a anunțat luni propunerile pentru împrumuturile la dobânzi reduse ce vor fi acordate unor state membre pentru combaterea efectelor generate pe piața muncii de pandemia Covid-19.
Din totalul de 81,4 miliarde de euro alocat celor 15 state care au cerut sprijinul Bruxelles-ului, România ar putea primi un împrumut de patru miliarde euro pentru plata șomajului tehnic, prin instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE).

România a plătit 3,7 miliarde de lei către companii și 0,7 miliarde de lei pentru liber-profesioniști, conform datelor de la jumătatea anului.
De împrumuturi mai mari vor beneficia Spania, Italia, Belgia și Polonia ar urma să primească împrumuturi mai mari decât România. Cu excepția Belgiei (aproape 5 milioane de angajați), toate aceste țări au un număr mult mai mare de salariați.
Italia va împrumuta cea mai mare sumă, de 27,4 miliarde de euro.
Ungaria și Portugalia nu apar în tabel, dar au depus cererile și Comisia urmează să evalueze și aceste solicitări și este de așteptat ca acestea să fie aprobate.
Aceste împrumuturi vor contribui la finanțarea programelor de lucru cu normă redusă ale statelor membre și a altor măsuri similare, precum și a unor măsuri de sănătate auxiliare la locul de muncă. Subvențiile plătite de guvernele naționale pe perioada pandemiei de Covid-19 și a măsurilor de combatere a permis ca lucrătorii și persoanele care desfășoară o activitate independentă continuă să primească un venit adecvat, iar întreprinderilor, să-și mențină personalul.

Bugetul total al SURE este de 100 de miliarde de euro.
Instrumentul va contribui la o redresare mai rapidă și completă odată ce urgența sanitară va fi depășită, menționează un comunicat al Comisiei.
Împrumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi susţinute de un sistem de garanţii voluntare din partea statelor membre. Comisia se aşteaptă ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare încheiate de statele membre cu Comisia să fie finalizat în scurt timp.
“SURE a fost una dintre primele plase de siguranţă pe care am decis să le punem în aplicare pentru a garanta că lucrătorii beneficiază de un venit în perioada în care activitatea lor profesională a fost suspendată şi că locurile lor de muncă sunt menţinute. Instrumentul SURE va contribui, aşadar, la o redresare mai rapidă. În curând, toate statele membre vor fi furnizat garanţiile cu o valoare cumulată de 25 de miliarde euro şi propunem ca cele 15 state membre care au solicitat sprijin să primească împrumuturi cu o valoare cumulată de 81,4 miliarde euro. Acest demers este o dovadă a solidarităţii europene şi a faptului că împreună suntem mai puternici în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni”, a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, citat în comunicatul CE.
În urma consultărilor cu statele membre care au solicitat sprijin și după evaluarea cererilor formulate de acestea, Comisia propune Consiliului să aprobe acordarea de sprijin financiar după cum urmează:
În urma consultărilor cu statele membre care au solicitat sprijin și după evaluarea cererilor formulate de acestea, Comisia propune Consiliului să aprobe acordarea de sprijin financiar după cum urmează:

 • România
 4 miliarde EUR
 • Bulgaria
511 milioane EUR
 • Cehia
2 miliarde EUR
 • Grecia
2,7 miliarde EUR
 • Spania
21,3 miliarde EUR
 • Croația
1 miliard EUR
 • Italia
27,4 miliarde EUR
 • Cipru
479 de milioane EUR
 • Letonia
192 de milioane EUR
 • Lituania
602 milioane EUR
 • Malta
244 de milioane EUR
 • Polonia
11,2 miliarde EUR
 • Belgia
  7,8 miliarde EUR
 • Slovacia
631 de milioane EUR
 • Slovenia
1,1 miliarde EUR

 
 

1 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*