Fundația lui Soros din România a fost condusă din 1990 timp de 15 ani de un parlamentar PSD și o europarlamentară ALDE
„Dușmanul” numărul 1 al coaliției de guvernare din România, George Soros, cel prezentat ca proprietarul tehnocraților, al USR-iștilor, al ONG-urilor, al jurnaliștilor care critică PSD și ALDE, omul care e în tot și toate a fost de fapt reprezentat timp de 15 ani în România de Alin Teodorescu și Renate Weber, după cum explică România Curată.
„Șeful cancelariei lui Adrian Năstase, Alin Teodorescu, mai târziu parlamentar PSD, a prezidat fundația Soros de la înființare pana în anul 1996, Sandra Pralong fiind subordonata sa doar pentru un interval din această perioadă. Tot Teodorescu a fost cel care a vrut sa aducă în Romania Universitate Central Europeana (CEU), revenind cu acest proiect după 2016, când universitatea a devenit ținta atacurilor naționaliste și șovine ale lui Viktor Orban. După o scurtă perioadă în care președintele Fundației a fost Lazăr Vlăsceanu, Renate Weber a ocupat funcția de președintă a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă) din 1998 până în anul 2007, când s-a alăturat PNL. La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid.
Weber a fost alături de PNL în perioada USL, iar astăzi este în ALDE. În timpul mandatului ei, mulți sociologi din generația mai veche sau mai tânără, din care unii colaboratori dovediți ai Securității, au devenit colaboratori ai PSD, urmând primei perioade când Fundația se sprijinise mai ales pe disidenți din perioada comunistă. Printre tinerii sociologi promovați atunci se numărau Mirel Palada, influent consilier al lui Victor Ponta, și Sebastian Lăzăroiu, strategul lui Traian Băsescu.
Alin Teodorescu
A absolvit liceul la Craiova și Facultatea de filosofie a Universității București în 1974. În perioada 1977-1978 a participat la Cursul universitar CEDOR-UN „Population and Development”. În perioada 1974-1985 a fost sociolog la Centrul pentru Sociologie Urbană și Regională (CURS) și apoi, din 1985 până în 1990 Cercetător principal la Academia Română, Institutul de Sociologie. A intrat în Partidul Comunist Român în 1989, convins că schimbările sociale și politice deveniseră inevitabile, în ideea de a încerca să schimbe lucrurile din interior.
În anul 1990 a fost ales primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcție în care a rămas până în 1991 și în perioada 1990-1996 a fost Președinte al Consiliului Fundației Soros.
A început să activeze în domeniul marketingului ca Director de marketing al firmei DANTE HD. În 1992 a fondat alături de alți colegi sociologi și statisticieni Institutul de Marketing și Sondaje IMAS, una dintre primele firme de cercetare private în domeniu, pe care a condus-o până în 2003.
În 2001 este numit Șeful Grupului independent internațional pentru analiza sistemului de adopții format la cererea Uniunea Europeană și ca o condiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Grupul a lucrat voluntar și a predat raportul său „Re-Organising the International Adoption and Child Protection System” Baronesei Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Raportul a fost extrem de apreciat de oficialii Uniunii Europene. În 2002 a fost Șeful Grupului de lucru Public Adjustment Loan un program de reformă guvernamentală derulat de Banca Mondială. În 2003 a fost numit consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase pentru reforma administrației publice și din martie 2004 șeful cancelariei primului-ministru, cu rang de ministru. În același an s-a înscris în Partidul Social Democrat și a inițiat o profundă reformă organizațională a partidului (?!). În legislatura 2004-2008, Alin Teodorescu a fost deputat PSD de Brăila în Parlamentul României. În cadrul activității sale parlamentare, Alin Teodorescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietnie cu Repblica Africa de Sud, Regatul Bahrein și Republica Croația. Alin Teodorescu s-a retras din viața politică în 2008 și a revenit la IMAS, unde derulează în continuare o activitate de cercetare.
Renate Weber
Renate Weber a ocupat funcția de președintă a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă) din 1998 până în anul 2007, când s-a alăturat PNL. La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid.
Weber a fost alături de PNL în perioada USL, iar astăzi este în ALDE.
Renate Weber (n. 3 august 1955, Botoșani) este o juristă din România care, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid. Anterior intrării în politică, s-a remarcat în societatea civilă pentru activitatea în domeniul apărării drepturilor omului. În perioada 1998-2005 și, respectiv, 2006-2007, a ocupat funcția de Președinte a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă). În decembrie 2004 a devenit consiliera președintelui României pe afaceri constituționale și juridice, funcție
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi este un politolog român, având ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea. A scris mai mulți ani la rând capitolul dedicat României din raportul anual
Nations in Transit al Freedom House.
Sandra Pralong
Sandra Pralong (nume complet, Sandra Marilyn Andreea Budiș, in. 9 martie 1958) este un autor, politolog și activist civic. Emigrată din România în timpul regimului comunist, s-a întors după Revoluția din 1989 pentru a înființa așezământul român al Fundației Soros pentru o societate deschisă. A îndeplinit funcția de consilier prezidențial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu (1998-2000). În 2012 candidează din partea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat pentru un loc de senator în Parlamentul României.
Liviu Dragnea: Totul pleacă de la Soros
Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a apărat duminică seara, după anchetele Rise Project, susținând că nu are nicio afacere în Brazilia sau în altă țară și dând vina pe miliardarul George Soros.
Liviu Dragnea: Tot răul vine de la George Soros. Vor doar să mă înlăture pe mine şi să distrugă PSD
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, la postul de televiziune România TV, că „marele său dușman și al PSD-ului este miliardarul american George Soros”.
„Transmit şi acum. Nu o să cedez. Totul vine de la George Soros. Tot acest rău. E o campanie începută din februarie 2016 împotriva mea şi a PSD. E bine organizată şi finanţată. Nu pot opri creşterea popularităţii PSD şi a actului de guvernare. Măsurile de guvernare produc efecte. Vor doar să mă înlăture pe mine şi să distrugă PSD. E o chestiune foarte organizată şi se vede cu ochiul liber.”, a spus Dragnea.
Șeful PSD a mai declarat, în luna aprilie, că „atacurile” la adresa sa, desfăşurate de politicieni precum Ponta, Băsescu şi Daniel Constantin, şi de anumite publicaţii sunt coordonate şi că „unii” afirmă că ar fi coordonate de SRI, iar „alţii”, de Soros.
„Există acest pachet de oameni politici şi jurnalişti care sunt foarte bine coordonaţi. Poate este o simplă coincidenţă şi poate domnul Victor Ponta nu are nicio legătură cu dumnealor. Unii spun că are, alţii spun că n-are. Există, se pare, o dorinţă din partea unora ca eu să fiu vulnerabilizat şi în partid şi nu numai”, a adăugat Dragnea.
El a arătat că a văzut la „unele” site-uri o „abordare securistă”, întrucât au publicat „aşa-zise anchete jurnalistice care de fapt nu spun nimic”.
„Unii zic că ar fi o coordonare de la SRI. Îmi vine greu să cred. Alţii zic că ar fi o coordonare şi o comandă de la Soros, pe care l-am tot atacat şi am să-l atac întruna pânâ când ţara asta va reuşi să scape de toată influenţa acestui om nefast. (…)„Alţii spun că urmăresc să influenţeze procesul în care mă aflu, să creeze impresia uni om rău şi să influenţeze decizia judecătorilor. Sper că nu se va întâmpla asta”, a adăugat Dragnea.
Întrebat care ar fi miza acestor atacuri „coordonate”, Dragnea a răspuns: „Să mă slăbească foarte mult”.
Tăriceanu: Problema e cu Soros! Liderii politici din România nu înţeleg că au obligaţia de a apăra interesul naţional
Prin vasta reţea de ONG-uri pe care o finanţează, Soros vrea să slăbească instituţiile fundamentale ale statelor şi să înlocuiască democraţia parlamentară bazată pe votul majorităţii cetăţenilor cu democraţia manifestaţiilor de stradă, acuză Tăriceanu, după ce Parlamentul a intrat în vizorul CE.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a lansat, joi, în noi critici la adresa miliardarului George Soros – pe care coaliţia la putere încearcă să dea vina pentru protestele din România – susţinând că acesta a pus la cale, prin minorităţile pe care le susţine, un demers pervers prin care „o minoritate gălăgioasă” doreşte să-şi impună punctul de vedere în pofida majorităţii legitimate prin alegeri libere.
Declaraţiile lui Tăriceanu vin în contextul în care, după ce Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce au făcut şi fac Guvernul şi Parlamentul în materie de legislaţie vizând justiţia şi corupţia, o judecătoare invitată la Antena 3 a apărat legile Justiţiei şi a ţinut să le „dezvăluie” românilor că Jean Claude Juncker, preşedintele CE se vede des cu Soros, iar în presă au apărut poze cu Juncker şi miliardarul american.
„Liderii politici din România, la nivelul majorităţii partidelor, nu înţeleg că au obligaţia de a apăra şi promova interesul naţional. Şi orice judecată pe care o fac şi orice acţiune pe care o întreprind ar trebui să fie pusă în lumina acestui element fundamental. (…) Cordialitatea lui Juncker o cunosc. Este un fapt comun care se petrece. Eu nu îi dau niciun fel de conotaţie suplimentară că s-a îmbrăţişat cu Soros. Nu e problema cu Jean Claude Juncker. Este un om care este format în spiritul principiilor democratice.
Problema e cu Soros. Ce vrea să facă Soros şi a reuşit, în bună măsură, este ca prin această reţea enormă de ONG-uri pe care le-a susţinut în foarte multe părţi ale lumii să ducă la o slăbire a instituţiilor fundamentale ale statului şi a încrederii publice în aceste instituţii şi să înlocuim sistemul de democraţie parlamentară care se bazează pe votul majorităţii cetăţenilor cu democraţia manifestaţiilor de stradă, unde o minoritate gălăgioasă doreşte să-şi impună punctul de vedere în pofida majorităţii legitimată bineînţeles prin alegeri libere. Acesta este demersul pervers al lui Soros în toată lumea”, a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.