pretzmic.ro

- Advertisement -

Ştiri de ultimă oră


VIZUALIZAT 24 ori,
kitunghii.ro

- Advertisement -

starshiners.ro

- Advertisement -

Doi procurori, un fost șef al Poliției Prahova și un ofițer de Poliție au fost reținuți de DNA

foto: evz.ro
elefant.ro

- ADS -

foto: evz.ro
foto: evz.ro

Viorel Dosaru, fost subsecretar de stat în MAI, Liviu Tudose, fost procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost reținuți, aseară, după mai multe ore de audieri, într-un dosar care ar fi fost clasat de fostul procuror DNA, Lucian Papici, în 2014.

După mai multe ore de audieri, cei patru au fost scoși cu cătușele la mâini din sediul DNA Ploiești și au fost duși în arestul Poliției Capitalei. Astăzi, vor fi prezentați în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventive pentru 30 de zile.

Acuzele DNA, așa cum reies din ordonanța de reținere pentru 24 de ore, întocmită de procurori:

Mihail Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, este acuzat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită

Constantin Aurelian Mihăilă, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, este acuzat de: două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,  cercetare abuzivă

Constantin Ispas, ofițer de poliție, este acuzat de trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Viorel Dosaru, la data faptelor șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,  trafic de influență și favorizarea făptuitorului,

Detalii. Potrivit procurorilor, toți visau la funcții de conducere

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mihail Liviu Tudose ar fi permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul obținerii unor funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și în scopul zădărnicirii urmăririi penale efectuată în cauza menționată.

 

”Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico – financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză. Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală”, susțin procurorii DNA.

Și Dosaru spera să fie promovat

În legătură cu același dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru, în perioada iunie 2013- septembrie 2013, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, ar fi permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere .

”În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informațiile confidențiale, urmărit de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menționată, dar și protejarea intereselor economico – financiare ale unor persoane fizice și juridice inculpate în cauză.  În vara anului 2013, Constantin Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas Constantin care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, în afara cadrului legal, datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul M.A.I.”, se arată în orgonanța de reținere preventive întocmită de procurorii DNA.

 

Constantin Aurelian Mihăilă ”a ticluit probe nereale”

În vara anului 2014, Constantin Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat.

”În vara anului 2014, Constantin Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații. Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploiești, pentru a fi valorificată”, acuză procurorii DNA.

Constantin Ispas ar fi cerut sprijin pentru a ajunge mai sus, în M.A.I.

Tot vara, dar în 2013, Constantin Ispas, ofițer de poliție, ar fi pretins unui om de afaceri aflat în relații foarte apropriate cu lideri politici locali și centrali, susținere politică pentru ocuparea unor funcții în cadrul M.A.I., lăsând să se creadă, susțin procurorii DNA, că are influență asupra unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru a-l determina să îi ofere informații ce nu erau destinate publicității, fapt care s-ar fi realizat în perioada septembrie 2013- octombrie 2013. Informațiile respective i-ar fi fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Constantin Aurelian Mihăilă.

”Pe 22 iulie 2012, Sebastian Ghiță ar fi condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

Pe 22.07.2012, în calitate de împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, la solicitarea lui Ghiță Sebastian Aurelian și în schimbul oferirii de către acesta a sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector șef al I.P.J. Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1 pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității), a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) și întocmirea dosarului penal. În acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiță Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală”, se mai arată în ordonanța de reținere preventivă a celor patru.

Reamintim că Viorel Dosaru a ajuns subsecretar de stat în M.A.I., însă și-a dat demisia la începutul lunii martie, pe motiv că vrea să se pensioneze.

Sebastian Ghiță: ” Mă surprinde diversitatea acuzațiilor”

Tot ieri, în același dosar, la DNA Ploiești a fost audiat și deputatul sebastian Ghiță. Procurorii au cerut încuviințarea reținerii și arestării preventive, Camera Deputaților urmând să se pronunțe în zilele următoare. El este acuzat, printre altele, de dare de mintă, șantaj și cumpărare de influență.

”Dimineață am fost prezent la DNA în calitate de suspect. Pentru că nu cunoșteam detalii despre acuzații, procurorul mi-a spus că pot face o cerere pentru a consulta dosarul. Mi-a mai transmis că voi fi contactat ulterior citirii dosarului pentru a da declarații. Am aflat cu surprindere despre cererea de reținere și arestare. Probabil voi vedea dosarul la Parlament. Resping acuzațiile procurorilor. Denunțurile mincinoase din dosar au avut ca scop înjumătățirea pedepsei persoanelor anchetate în alte cauze. Sunt convins că voi putea aduce dovezi în favoarea susținerii nevinovăției mele. Mă surprinde diversitatea acuzațiilor, de la probleme cu permisul auto, la relații și informații obtinute de la procurorul șef al Curții de Apel Ploiești și de la șeful poliției până la șantaje prin intermediul Realitatea TV. Nu am văzut ca, în 2011, Realitatea TV să fi practicat șantajul. Voi parcurge toate procedurile stabilite de lege și voi aduce toate probele necesare dovedirii nevinovăției mele”, a declarant Sebastian Ghiță.

VIZUALIZAT 24 ori,
 acai berry 900 apteka
Citește și

Lasă un răspuns