Curtea de Apel Bucureşti a constatat, joi, că faptele de care erau acuzaţi omul de afaceri Gheorghe Copos şi Camelia Voiculescu în dosarul „Loteria II” s-au prescris.
„(…)Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Copos Gheorghe, Roza Giulio Giuzepe şi Voiculescu Camelia Rodica pentru infracţiunea de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, dezvăluirea de informaţii privilegiate şi recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei (…) – ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie specială a răspunderii penale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
În data de 25 iunie 2015, Gheorghe Copos şi Camelia Voiculescu şi ceilalţi 11 inculpaţi din dosarul Loteria II ai fost achitaţi de judecătoarea Georgiana Iorguţă de la Tribunalul Bucureşti.
În dosarul Loteria II, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieţei de capital.
Acuzaţiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin „inginerie financiară”, care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare. De asemenea, procurorii susţin că Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.
Potrivit rechizitoriului, prin „operaţiuni de stratificare”, persoanele cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în „circuitul spălării”, prin mai multe firme.
Acest dosar a fost desprins din Loteria I, în care Gheorghe Copos a fost condamnat definitiv, în 2014, la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală de peste 1 milion de euro, cu ocazia vânzării celor 40 de spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română.
În aprilie 2015, Gheorghe Copos a fost eliberat după ce a executat o treime din pedeapsa de 4 ani, mai exact după ispăşirea a 423 de zile de închisoare. Magistraţii au motivat că Gheorghe Copos a îndeplinit fracţia obligatorie din pedeapsă pentru deţinuţii trecuţi de 60 de ani şi că a dat „dovezi temeinice de îndreptare”.
Poate ar trebui sa reclame la CEDO intarzierea judecarii dosarului. !!!!