Rușii continuă atacurile pentru cucerirea orașului Bahmut, în estul Ucrainei. În sud, au bombardat orașul Herson, aflat sub control ucrainean. A fost lovită piața centrală, cel puțin șase oameni au fost răniți. Preşedintele rus Vladimir Putin a mers pe frontul din Ucraina, în regiunile Herson și Lugansk, anexate ilegal de Rusia în urma unor referendumuri nerecunoscute internațional. Putin s-a întâlnit cu comandanți militari și s-a interesat de situația de front. Țările G7 au transmis marți un avertisment sever ţărilor care ar oferi asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina, dar și Rusiei să nu folosească arme chimice sau nucleare.
Atacurile aeriene ale rușilor la Bahmut „transformă orașul în ruine”
ACTUALIZARE 11:40 Forțele ruse își intensifică loviturile de artilerie și loviturile aeriene în Bahmut, a declarat marți comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.
„În prezent, inamicul crește activitatea artileriei și numărul de lovituri aeriene, transformând orașul în ruine”, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi într-un comunicat, relatează Reuters.
Acesta a spus că Rusia a rămas angajată să captureze Bahmut „cu orice preț”, dar suferă pierderi semnificative în lupta pentru oraș.
Șeful grupului de mercenari Wagner, care a condus încercarea Rusiei de a cuceri Bahmut, a declarat în această lună că luptătorii săi controlează mai mult de 80% din oraș. Ucraina a negat acest lucru, spunând că încă controlează considerabil mai mult de 20% din oraș.
Orașul Herson, aflat sub control ucrainean, bombardat de ruși chiar în timpul vizitei lui Putin în regiune
ACTUALIZARE 11:30 Bombardamente în orașul Herson care au rănit cel puțin 6 persoane. Forțele ruse au bombardat zona din jurul pieței centrale din oraș, a informat șeful biroului prezidențial Andriy Yermak.
Putin a mers pe front în Herson și Lugansk, anunță Kremlinul
ACTUALIZARE 11:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a mers pe frontul din Ucraina, în regiunile Herson și Lugansk, anexate ilegal de Rusia în urma unor referendumuri nerecunoscute internațional. Putin s-a întâlnit cu comandanți militari și s-a interesat de situația de front, potrivit unui anunț al Kremlinului, care nu a precizat însă când a avut loc deplasarea. Pe site-ul președinției ruse au apărut imagini din timpul deplasării.
Putin a primit rapoartele comandanţilor forţelor aeriene şi grupului armat „Dnepr” (Nipru), precum şi ale altor ofiţeri superiori, care l-au informat despre situaţia din regiunile Herson şi Zaporojie, ambele proclamate de Moscova parte a Rusiei, în urma unor referendumuri ilegale.
Criza cerealelor ucrainene. Polonia și Ucraina reiau negocierile pentru redeschiderea tranzitului
ACTUALIZARE 10:55 Polonia și Ucraina reiau marți negocierile pentru a încerca redeschiderea tranzitului de alimente și cereale, a declarat ministrul polonez al agriculturii pentru postul public de radio PR1, potrivit The Guardian.Cele două țări au purtat luni discuții cu privire la interdicțiile din partea țărilor din Europa Centrală și de Est care încearcă să-și protejeze fermierii de impactul unui aflux de cereale ucrainene mai ieftine. „Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Ne dorim ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să ajungă adânc în Europa”, a declarat ministrul agriculturii, Robert Telus.
Țările G7 avertizează Rusia: „Orice utilizare de arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina” va avea consecinţe grave
ACTUALIZARE 10:53 Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) a declarat marţi că este mai unit ca oricând, criticând presiunile suplimentare exercitate de China asupra Taiwanului şi ameninţarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus. Miniștrii de externe G7 au transmis un avertisment sever ţărilor care ar oferi asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina, dar și Rusiei să nu folosească arme chimice sau nucleare.
„Forţa solidarităţii între miniştrii de externe din G7 este la un nivel nemaivăzut până acum”, a declarat şeful diplomaţiei nipone, Yoshimasa Hayashi, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a găzduit o reuniune a grupului în staţiunea japoneză Karuizawa (prefectura Nagano), potrivit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.
Reuniţi de duminică în Karuizawa, în „Alpii” japonezi, miniştrii de externe din principalele ţări industrializate au promis că vor face ca ţările ce ar furniza asistenţă Rusiei în războiul ei împotriva Ucrainei să plătească un „preţ ridicat”. Ei s-au angajat de asemenea „să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar”, „să-şi intensifice” sancţiunile împotriva Rusiei şi eforturile pentru a evita eludarea acestora de către ţările terţe.
„Cu această mână am ucis copii. Nu lăsam pe nimeni viu”. Dezvăluirile sinistre ale unor ruși care pretind că au fost comandanţi Wagner
Doi bărbaţi ruşi care pretind că sunt foşti comandanţi ai Grupului Wagner au declarat unui activist pentru drepturile omului că au ucis copii şi civili în timpul petrecut în Ucraina.
În interviurile video postate online, foştii condamnaţi ruşi Azamat Uldarov şi Alexey Savichev – care au fost graţiaţi prin decrete prezidenţiale ruseşti anul trecut, potrivit Gulagu.net – descriu acţiunile lor în Ucraina.
Uldarov, care pare să fie beat, detaliază cum a împuşcat şi ucis o fetiţă de 5 sau 6 ani. El a numit-o: „O decizie a conducerii. Nu aveam voie să las pe nimeni în viaţă, pentru că ordinul meu era să omor tot ce îmi stătea în cale”.
SUA acuză Brazilia că ține partea Rusiei în războiul din Ucraina. „Se face ecoul propagandei ruse şi chineze”
Casa Albă a criticat puternic Brazilia, după ce preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat în weekend Statele Unite că prelungesc războiul din Ucraina, după o călătorie în Emiratele Arabe Unite şi China. În schimb, Rusia a lăudat intervenția președintelui brazilian.
„În acest caz specific, Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, organism direct ataşat preşedintelui american, potrivit AFP, preluată de Agerpres.