Tudorel Toader, Sinistrul Justitiei!!!
Tudorel Toader (n. 25 martie 1960, Vulturu, județul Vrancea) este un magistrat român care ocupă funcția de ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă din 29 ianuarie 2018. El a ocupat aceeași funcție și în celelalte două guverne PSD–ALDE, imediat anterioare, începând din februarie 2017. Tudorel Toader a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale între 2006 și 2016 și îndeplinește din 2016 funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (autosuspendat pe perioada exercitării mandatului de ministru).
Biografie
Tudorel Toader s-a născut pe 25 martie 1960 în Vulturu, județul Vrancea. Potrivit propriului CV, Toader a absolvit în 1979 liceul de matematică-fizică „Unirea” din Focșani. Totuși, în perioada comunismului, liceul (devenit azi Colegiul Național „Unirea”) a funcționat ca liceu industrial cu profil auto și nu ca liceu de matematică-informatică. Între anii 1982–1986 a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu (1986–1990).
În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iași. A obținut titlul de doctor în științe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar.Toader a fost membru al mai multor foruri ale universității ieșene, iar în perioada 2004–2016 a fost decan al Facultății de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal român și drept penal european.Între 2005 și 2016 a fost directorul Școlii doctorale a facultății. Toader a făcut parte din comisia de doctorat a Laurei Codruța Kövesi.[ Începând cu anul 2016, a fost rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, funcție din care s-a suspendat, începând cu 24 februarie 2017, pe perioada exercitării mandatului de ministru al justiției.
În anul 2004, a absolvit un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare. Toader este membru în CNATDCU, Consiliul științific al Institutului Național al Magistraturii, Asociația Internațională de Drept Penal, Comitetul de direcție al Asociației Române de Științe Penale, Asociația Română de Drept Constituțional, Consiliul științific al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” și Agenția Națională a Cercetării Științifice.Tudorel Toader este unul din cei doi membri români ai Comisiei de la Veneția.De asemenea, Toader face parte din colegiile de redacție a numeroase publicații juridice, printre care Revista de Drept Penal (din 1998) și Journal of Eastern European Criminal Law.
Tudorel Toader, Sinistrul Justitiei!!!
Carieră
Judecător al CCR
În anul 2006, Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaților pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal. În ședința Camerei Deputaților din 3 octombrie 2006, din cei 208 deputați prezenți toți au votat pentru numirea lui Toader. A fost învestit în această funcție la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, a demisionat din Barou. Tot în 2006, Tudorel Toader a fost avocatul prefectului de Iași Radu Prisăcaru și l-a reprezentat în fața instanței în momentul în care DNA a cerut arestarea sa preventivă.La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care a expirat în 2016. Alături de Ion Predescu și Acsinte Gaspar, Tudorel Toader a făcut opinie separată la decizia CCR de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Cei trei au declarat că nu au fost consultați la elaborarea eratei în baza căreia plebiscitul a fost invalidat.
Ministru al Justiției
A fost învestit în funcția de ministru al justiției în Guvernul Sorin Grindeanu, la 23 februarie 2017. La 15 iunie, și-a înaintat demisia din funcție, în semn de solidaritate cu majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu, care-și prezentaseră demisia cu o zi mai devreme. La 21 iunie, Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură. Tudorel Toader a fost propus ministru al justiției, la 28 iunie în același an, în Guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcție a doua zi. La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose și-a înaintat demisia din funcția de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. Toader a fost din nou nominalizat pentru funcția de ministru al justiției în Guvernul Viorica Dăncilă, pe 26 ianuarie 2018. Nominalizarea lui a fost susținută de ALDE, partid aflat în coaliția de guvernare din decembrie 2016. Noul cabinet a primit votul de încredere al Parlamentului pe 29 ianuarie.
Pe durata mandatului său, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a reclamat insistent plata orelor suplimentare pentru angajații Administrației afiliați sindicatelor din Federație. În martie 2018, acestea au organizat un miting și un marș de protest, în vară ajungând să depună plângeri penale împotriva ministrului pentru abuz în serviciu și restricționarea dreptului de reprezentare sindicală.Ulterior, Ministerul Justiției a dat lămuriri, anunțând că Tudorel Toader „a fost în concediu” și că a semnat în cele din urmă ordinul prin care se alocă drepturile revendicate.
Toader a fost un promotor al relaxării legislației pe abuzul în serviciu și a susținut în repetate rânduri modificările[care?] la Codul penal și Codul de procedură penală care au fost primite cu critici din partea președintelui Klaus Iohannis, magistraților, Comisiei Europene și Departamentului de Stat al SUA. De asemenea, Toader a fost inițiatorul procedurii de revocare din funcție a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kövesi, despre care acesta spunea că și-a depășit atribuțiile atunci când a demarat o investigație asupra modului în care guvernul a adoptat OUG 13/2017. Poziția lui Toader pe legile justiției a fost contestată și de societatea civilă care i-a cerut demisia într-o serie de proteste de stradă în mai multe orașe din țară.Președintele Klaus Iohannis a cerut la rândul său demisia lui Tudorel Toader după adoptarea OUG nr. 92/2018 promovată de acesta.Ordonanța a fost criticată de Comisia de la Veneția, opoziție, magistrați și președinte, invocând mai multe nereguli în ceea ce privește statutul procurorilor în raport cu ministrul Justiției, procedura de revocare a membrilor CSM și pensionarea anticipată a magistraților. Curtea de Apel București a sesizat Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la două articole din ordonanță, în timp ce o decizie a Consiliului Suprem al Magistraturii din 17 octombrie 2018 a anulat efectele imediate ale acesteia. Pe fondul acestor critici, în octombrie 2018, 25 de grupuri civice au semnat o scrisoare deschisă prin care au cerut Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” revocarea lui Toader din funcția de rector, din care s-a suspendat atunci când a preluat mandatul de ministru al Justiției.
Tudorel Toader, Sinistrul Justitiei!!!
[accordions title=”Tudorel Toader”]
[accordion title=”Angajări controversate la Curtea de Conturi: Nepotul lui Tudorel Toader și soția lui Adrian Țuțuianu au obținut posturi în cadrul instituției, după un concurs contestat din interior” load=”hide”]Angajări controversate la Curtea de Conturi. În toamna acestui an a fost organizat un concurs de angajare, despre care mai multe persoane care lucrează în instituție au atras atenția că ar putea fi fraudat, informează Libertatea. În acel moment, reprezentanții Curții de Conturi au declarat pentru sursa citată că pentru a evita ”scurgerea” subiectelor, acestea au fost păzite de angajați desemnați chiar de șeful instituției, Mihai Busuioc.
Acum însă, după concursul controversat, la Curtea de Conturi au apărut mulți angajați care au legături strânse cu politicieni importanți ai momentului.
Astfel, potrivit Libertatea, în Vrancea, a fost angajat nimeni altul decât Nelu Năstase Surăianu, nepotul ministrului justiției, Tudorel Toader.
În județul Dâmbovița a obținut un post Carmen Elena Țuțuianu, soția fostului ministru al apărării Adrian Țuțuianu, recent exclus din PSD.
O astfel de situație există și la Cluj, acolo unde, un post a fost ocupat de Andreea Maria Berințan, consilieră în aparatul de lucru al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, condus de social-democratul Radu Moldovan, și căsătorită cu consilierul personal al europarlamentarului PSD Ioan Mircea Pașcu.
Un post i-a revenit și Mariei Crișan, fost prim-vicepreședinte al Organizației de Femei PSD Cluj.
În Caraș-Severin, a obținut un post de auditor Gina Pavel, fostă șefă a Finanțelor din cadrul Consiliului Județean, declarată incompatibilă în aprilie 2018, de ANI.
În același județ a obținut un post și Constantin Osiac, fost șef al Serviciului control din cadrul ANAF Dolj și un fost partener de afaceri al interlopului Genică Boerică, condamnat de mai multe ori la închisoare.
„Păcat de oameni care muncesc și învață mii și mii de pagini. Jaf! Au negociat ca la piață”, a declarat, în acest context, un angajat al Curții de Conturi. [/accordion]
[accordion title=”Tudorel Toader. Prieten de petreceri cu Relu Fenechiu ” load=”hide”]Judecătorul Tudorel Toader (52 de ani) de la Curtea Constituţională, este una din persoanele despre care surse judicare susţin că ar fi modificat decizia Curţii privind listele electorale. Magistratul a cerut ieri convocarea de urgenţă a Plenului Curţii Constituţionale, deşi Legea prevede că erorile materiale pot fi remediate de magistratul-asistent sub îndrumarea judecătorului-raportor. Tudorel Toader a fost numit in funcţia de judecător la Curtea Constituţională la propunerea Camerei Deputatilor. Numirea sa ca judecator a venit din partea Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, iar în acel moment s-a speculat că deputatul PNL de Iaşi, Relu Fenechiu, a fost unul dintre principalii săi susţinatori.Tudorel Toader este decan la Facultatea de Drept a Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi. Avocatul unui liberal acuzat de corupţie Fotoreporterii de la ziarul “Bună Ziua Iaşi” l-au suprins pe judecătorul de la Curtea Constituţională, Tudorel Toader, în anul 2009, atunci când venea să petreacă la ziua deputatului PNL, Relu Fenechiu. Printre invitaţii la petrecere mai erau şi Radu Prisecaru, fostul prefect PNL al judeţului Iaşi şi fost şef al organizaţiei PNL Iaşi, trimis în judecată pentru corupţie şi condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare. De altfel, Tudorel Toader, în 2006, avocatul fostului prefect, pe care l-a reprezentat la bară atunci când DNA a cerut arestarea preventivă pentru 29 de zile. Deputata PNL Alina Gorghiu, doctoranda judecătorului Printre doctoranziii pe care au fost îndrumaţi de Tudorel Toader a fost deputatul PNL Alina Goghiu. Alina Gorghiu a susţinut, în ianuarie 2012, teza de doctorat “Infracţiuni contra drepturilor electorale”, conducător ştiinţific Tudorel Toader. Parlamentarul este secretar al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Şef de promoţie, procuror, profesor universitar Tudorel Toader a urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. După absolvirea Facultăţii, a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990). În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iaşi. A obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar. Numit în locul lui Constantin Doldur În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaţilor pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal. În şedinţa Camerei Deputaţilor din 3 octombrie 2006, din cei 208 deputaţi prezenţi toţi au votat pentru numirea prof. Toader şi, în consecinţă, Camera Deputaţilor l-a numit pe Tudorel Toader în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. A fost învestit în această funcţie la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016. Avere din avocatură Conform ultimei declaraţii de avere, judecătorul deţine şapte terenuri în judeţele Vrancea şi Iaşi în suprafaţă totală de 7,5 hectare, două case în Vulturu – Vrancea, o casă, un spaţiu comercial, un apartament în Iaşi şi unul în Focşani şi 108.000 de euro datorii la bancă. De la Universitatea de Drept din Iaşi a încasat în ultimul an fiscal 203.000 de lei şi de la Curtea Constituţională 135.000 de lei. Soţia sa, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a primit într-un an 28.000 de lei, de la Institutul de Hepatologie Iaşi a mai încasat 16.000 de lei la care se adaugă o bursă postdoctorală de la Universitatea de Medicină de 16.000 de lei. Pentru apartamentul din Focşani judecătorul a primit o chirie de 4800 de euro, în timp ce pe un alt apartament închiriat în Iaşi a primit 4.500 de lei. Casa din Copou şi relaţiile din PNL În 2008, judecătorul Tudorel Toader şi-a construit o casă în Copou, cartierul de lux al Iaşiului. Inevitabil, au apărut ceva probleme cu autorizaţia de construcţie, moment în care a intervenit printr-o vorbă bună vechiul prieten Relu Fenechiu. Ca prin farmec, lucrurile s-au rezolvat şi construcţia a continuat nestingherită[/accordion]
[accordion title=”Pregătiri pentru amnistie şi graţiere? Tudorel Toader va fi prezent la CEx-ul PSD din weekend” load=”hide”]PSD pregăteşte noi decizii importante privind justiţia! Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat că va fi prezent din nou duminică la Comitetul Executiv al PSD ce va avea loc la Parlament.
Întrebat de jurnalişti dacă a fost invitat la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, Toader a răspuns: “Da, am fost invitat. Şi da, voi participa. Acum înţeleg că sunt mai multe şedinţe. Eu, la cea de la ora 16,00″, arată Agerpres.
Tudorel Toader a fost prezent şi la Comitetul Executiv al PSD care a avut loc luni, iar în urma respectivei şedinţe Viorica Dăncilă a anunţat că s-a decis pregătirea unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea codurilor penale.
Tot în şedinţa de luni, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a ridicat problema emiterii unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea, dar acest lucru nu a fost decis. Este foarte probabil ca duminică PSD să discute acest subiect şi să ia o decizie.
Social-democraţii vor avea, duminică, două reuniuni de partid – Consiliul Naţional şi Comitetul Executiv Naţional.[/accordion]
[accordion title=”Tudorel Toader – Cine m-a facut om mare” load=”show”]Un punct de cotitură în biografia lui Tudorel Toader îl reprezintă propulsarea lui, de către PNL, ca judecător la Curtea Constituţională în anul 2006. La acea vreme, Toader era avocat şi profesor în Iaşi, iar în PNL-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu una dintre grupările care aveau o influenţă majoră era cea a ieşenilor Relu Fenechiu şi Tudor Chiuariu.
De altfel, destinul lui Tudorel Toader s-a intersectat încă din 2003 cu cel al lui Tudor Chiuariu, care s-a înscris la el să-şi susţină doctoratul. Ulterior, Chiuariu a ajuns ministru al Justiţiei şi a fost condamnat definitiv pentru corupţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poşta Română“.
Chiuariu a fost protejatul lui Relu Fenechiu, fostul lider PNL Iaşi, care l-a şi susţinut politic să ajungă ministru. Fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat şi el definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul “Transformatorul”.
În 2009, presa îl surprinde pe Tudorel Toader când participă la o petrecere organizată de Relu Fenechiu. Printre invitaţii mai erau Radu Prisecaru, fost prefect de Iaşi pe care Toader l-a apărat în instanţă când DNA l-a cercetat pentru fapte de corupţie.
Tudorel Toader a fost şi conducătorul ştiinţitic al tezei de doctorat a Alinei Gorghiu, “Infracţiuni contra drepturilor electorale” (2002).
Doctoratul lui Kovesi
Un alt aspect de notat din biografia lui Tudorel Toader este faptul că a făcut parte din comisia de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, acuzată de plagiat. Înainte de izbuncirea scandalului privind doctoratul lui Kovesi, reporterii Atac de Iași au dezvăluit că, într-un restaurant din Iași, stăteau, „la un șpriț“, Tudorel Toader și Viorel Pașca, conducătorul de doctorat al șefei DNA. Tudorel Toader este şi membru în C.N.A.T.D.C.U.[/accordion]
[/accordions]