ROMPAN: Industria de morărit și panificație se confruntă cu un deficit de forță de muncă din cauza salariilor reduse și a ajutoarelor sociale
Industria autohtonă de morărit și panificație se confruntă cu un deficit de forță de muncă din cauza salariilor reduse din sector, dar și a ajutoarelor sociale care s-au dat în ultimii ani și care “au stricat complet conceptul de muncă”, iar pentru a-și proteja business-ul marii producători de pâine vor să aducă forță de muncă din afară.
“Din păcate, cea mai mare problemă a sectorului de panificație în momentul de față este forța de muncă. Avem mari probleme, întrucât aceste ajutoare care s-au dat ani de zile au stricat complet conceptul de muncă și, ca să fiu direct, nu prea mai există dor de muncă. Noi ne lovim acum de acest lucru pentru că mulți se bucură că intră în șomaj, își iau șomajul, dar lucrează ‘la negru’ și așa se face și evaziune fiscală”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.
Situaţia tot mai dificilă de pe piaţa muncii declanşează un război al salariilor în retail
Unii retaileri au dublat salariile minime în ultimii ani, într-o perioadă în care a devenit tot mai dificil pentru companiile prezente în România să găsească salariaţi. Printre cele mai mari salarii din piaţă sunt cele plătite de nemţii de la Lidl şi Kaufland, ambele reţele fiind parte a grupului Schwarz.
Lanţul de hipermarketuri Kaufland, liderul comerţului local după cifra de afaceri, va majora din nou salariile lucrătorilor comerciali din companie, astfel că de la 1 martie 2017 suma minimă încasată de un angajat care lucrează pe acest post va ajunge la 2.000 de lei brut (circa 1.500 de lei net), cu tot cu tichetele de masă. Ultima majorare salarială a nemţilor a fost implementată în mai 2016. Kaufland este unul dintre cei mai mari angajatori din România, cu peste 15.000 de salariaţi. Cea mai mare parte a angajaţilor Kaufland lucrează în cele 110 magazine pe care compania le are în România, iar majoritatea sunt lucrători comerciali.
In vestul tarii este aproape imposibil de gasit oameni, iar in zona Bucurestiului angajatii sunt adusi si de la peste 100 km departare, in piata curieratului fiind o criza foarte grava a fortei de munca, spun actionarii FAN Courier, cea mai mare companie romaneasca din domeniu. De vina sunt si parintii care vor cu orice pret ca ai lor copii sa faca o facultate, chiar daca este foarte posibil ca dupa facultate absolventii sa nu-si gaseasca de lucru, spun sefii companiei cu 5.150 de angajati si 400 milioane euro cifra de afaceri. In articol puteti citi si despre romani excentrici de Black Friday, dar si despre tendinte in curierat.
Turismul românesc se confruntă cu o gravă criză de resurse umane
Industria românească a turismului trece printr-o lipsă acută de forţă de muncă, hotelurile funcţionând doar cu 70% din necesarul de personal, pe fondul unei legislaţii a muncii învechite şi sindicalizate, potrivit unei analize a Comitetului Sectorial Turism, Hoteluri şi Restaurante (CSTHR).
“Industria ospitalităţii din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, hotelierii reuşind să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului şi, cu atât mai puţin, calificat. Hotelurile din România funcţionează acum doar cu 70% din necesarul de personal, dar în realitate mai puţin de jumătate dintre angajaţi sunt cu adevărat calificaţi, restul putând fi consideraţi simpli posesori de diplome”, spun reprezentanţii CSTHR.
Producătorul de confecţii Francesca Industries din Piteşti, Argeş, cu clienţi precum Debenhams, H&M, IKEA sau Zara, se confruntă de doi ani cu probleme legate de găsirea forţei de muncă, aflându-se frecvent în situaţia de a refuza comenzi.Francesca Industries deţine două unităţi de producţie, în Topoloveni şi Piteşti, judeţul Argeş, unde în prezent lucrează în jur de 300 de angajaţi, însă compania ar mai avea nevoie de încă 450 de oameni, pentru a putea lucra la capacitate maximă şi a face faţă comenzilor existente. Cele 450 de joburile disponibile sunt pentru confecţioneri-asamblori articole din textile şi au fost anunţate pe site-ul AJOFM (Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Argeş încă de acum doi ani, însă nu sunt ocupate nici în prezent.
Cam asa merge in Romania!
- Un angajat era în fața firmei, când şeful său apare şi își parchează BMW-ul nou-nouţ:
– E tare rău maşina asta, şefule!
– Ei bine, spune șeful către angajat, în timp ce acesta îi admira noua mașină … dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program … la anul o să am una şi mai tare!
Directorul unei fabrici le propune muncitorilor sa lucreze in fiecare zi mai mult cu 1 ora pentru a creste productivitatea. Apoi ii intreaba pe angajati daca sunt de acord.
Ionescu : -Eu propun sa se lucreze cate 10 ore pe zi pentru a mari profitul companiei.
Vasilescu: -Eu zic ca putem lucra chiar 12 ore pe zi, pentru ca trebuie sa ajungem cat mai repede la nivelul concurentei.
Popescu: -Am putea sa lucram 16 ore pe zi, suntem obligati sa ne facem datoria.
Gheorghe: -Eu propun sa nu mai plecam acasa deloc. Pentru ca acasa ne intalnim cu nevestele si riscam sa se nasca tampiti ca Ionescu, Vasilescu si Popescu.